Weboldal címe
Weboldal alcíme
AKTUÁLIS
Lorem ipsum

Híreink, eredményeink 

A PSZA Motorsport a Szilveszter Rallye-n búcsúztatta a 2017-es évet!

 By SIPOS ATTILA  2018-01-06

A hétvége folyamán voltak pilóták, akik az idő ellen küzdöttek, de a csapat vezetői nem hagyták otthon a látványos sofőröket sem. A PSZA Motorsport a tervek szerint 2018-ban újult erővel fog támadni.

Papp Arnie: Sziasztok! Mindenkinek szeretnék Boldog Új Évet kívánni először is. Úgy gondolom méltón sikerült elbúcsúznunk a 2017-es esztendőtől. Öt autóval érkeztünk a Szilveszter Rallye-ra, ami kettővel több, mint egy évvel ezelőtt. Szabó Árpi, csapatunk másik vezetőjével, már régóta terveztük visszatérését és szerencsére a kis C2R2-vel egy hibamentes futamot sikerült véghezvinnie, így odafért a kategória 2. helyére. Csapatunk egyetlen frontos versenyzőjének méltóképpen sikerült visszatérnie a rallye pályákra. Szőnyi Andrist, tavaly még a Historic mezőnyben láthattuk és sikerült ismét bajnoki címet szereznie, de a Szilveszter Rallye-n Édesapját és a szerelőit autóztatta meg, ezen kívül az idei ORC-s szereplésre is egy kiváló teszt lehetőség volt, nem csak gyorsan, látványosan is sikerült autóznia. Reméljük jövőre már a „nagyok” között is bizonyítani tud majd a kis Gruppe2-es Ladával. Csukovics István tavalyi évünk nagy visszatérője volt, engem nagyon nagy boldogsággal töltött el, hogy csapatunkban tudhattam. A kis 1,3-as N-es Lada nem a motorerőről híres, így ők a lendület adta élvezeteket próbálták kihasználni maximálisan. Teszteltek, mosolyogtak és remélem Egerben ott lesznek velünk a szezonnyitón. Csapatunk legújabb tagja a sokak által ismert Baksai Laci, ők most mutatkoztak be a weberesített Ladával. Lacit, akik ismerik tudják, hogy mindig fontos számára a stopper, noha most a körülmények nem voltak adottak számára a kimagasló eredményhez. A vágott slick gumikkal azért egy erős tempót mutattak, amíg a váltó bírta a harcot a lóerők hadával. Jövőre mindenképpen számolni kell velük, egy biztos a “Murva király” most már csapatunkat erősíti!

Végül, de nem utolsó sorban jómagam is részt vettem a Szilveszter Rallye-n és Eger után ismét csak az időeredményeket néztük! Vicceltem!!! Úgy gondolom ez az év végi buli verseny a nézőkről és az önfeledt szórakozásról szól, így szigorúan téli gumikat hoztunk, ami a szakadó esőben igen komoly kihívásokat rejtett magával, hogy egyáltalán a pályán maradjunk. Nem mondom, voltak izgalmas pillanataink, de a sok mosoly a nézők arcán úgy gondolom megérte elfüstölni azt a pár szett hátsó gumit. Gergő most másodszor ült mellettem, ismét jól éreztük magunkat és végre megismerte a “keresztbemenős” oldalamat is. Nekem nagyon tetszett és alig várom, hogy márciusban az Eger Rallye-n ismét találkozhassunk. Ha minden jól megy versenygumikkal tudunk indulni, jó eredményekért küzdeni. Szeretném, hogy népes erős mezőnnyel találkozzunk az évadnyitón! Köszönöm a lehetőséget és még egyszer Boldog Új Évet mindenkinek!

Csukovics Istvánék, a tavalyi év nagy visszatérői, akik a kis N-es Ladát próbálták tesztelni és a nézőket kiszolgálni egy-egy látványos megmozdulással. 

Csukovics  István: Sziasztok! Pécs után ismét vágytunk már egy kis autózásra. Nekünk ez tényleg hazai pálya és csak a szórakozás és tesztelés volt a kitűzött cél. A homológlap adta szabadságokat kihasználva az autó kapott egy másik váltót, ami drasztikusat jelentett a kis 1,3-as erőgépnek. Jól éreztük magunkat és Egerben mindenképp szeretnénk támadni, de addig még a családtól el kell kérnem magam.

Baksai Laci most mutatkozott be a csapatban és először próbálhatta ki a weberesített Ladát, sajnos az erőt a váltó nem bírta, így idő előtt feladni kényszerültek a versenyt, de a jövőben nem lesz kérdés az eredményes autózás! 

Baksai Laci: A Szilveszter Rallye nekünk pusztán tesztelésről szólt, megismerkedni az újonnan összerakott paripával. Zoli bácsi (Kasza Zoltán) kitett magáért, egy bődületesen erős motort kaptunk tőle a hétvégére. Szokni kell még. Az A-s motor után igen hamar ott vagyunk az egyenes végén.  Sajnos nem tudtuk végig élvezni a versenyt, a váltó feladta a küzdelmet, amit most megpróbálunk majd meggyógyítani. Eger szerintem nekünk kimarad, de a murván biztosan támadni szeretnénk majd a Rallye2-es bajnokságban. Búék mindenkinek!

Szabó Árpád: Visszatérés és sok újdonságot jelentett számunkra a 2017-es Szilveszter Rallye. Begala Tamás személyében egy új navigátort ismerhettem meg, aki tapasztalatából adódóan sokat tudod nekem segíteni és talán ez az eredményeken is látszódott. Már a teszten sikerült hamar megtalálni a közös hangsúlyt, így az egész verseny nagyszerű hangulatban telt  el számunkra. Három éve a Szilveszter Rallye-n próbáltam ki először egy R2-es méregzsákot és most újra itt Mogyoródon autóztam a Citroen C2R2-vel, amit ismét szeretnék megköszönni a Bakó Rallye Team számára. Az autó nagyszerűen működött, szerencsére sikerült az extrém időjárási körülményekre is felkészülni megfelelő gumikkal.

Az első napon két gyorsasági szakaszt teljesítettünk, nedves körülmények között. Számomra ez egy kicsit újdonság volt, ezért az első körben sokat csúszkáltunk. Erős tempóba sikerült kezdeni, ami bizakodásra adott okot, hiszen az első napon sikerült a kategória második helyére kerülnünk. A pénteki négy gyorsaságin már sokkal jobb körülmények között autózhattunk, rengeteg néző látogatott ki a versenyre, amit nagyon élveztünk és a helyezésünket sikerült megtartanunk. Végül kupával térhettünk haza, ami 2,5 év kihagyás után nagyon jól esett számomra. Nyilván ez a verseny nem egy bajnoki forduló, de nagyon boldoggá tesz minket, hiszen ennyi év kihagyás után, azért ott vagyunk a kategória sűrűjében és a licences kollégákkal is tudtuk tartani a tempót. Szeretném megköszönni támogatóinknak, illetve az egész csapatomnak, hogy itt lehettünk. 2018-ban, reméljük találkozunk majd egy-két alkalommal.

Szőnyi András: Sziasztok! Nagyon örülök, hogy részt vehettünk a Szilveszter Rallyn. Mivel ez az év végi “buliverseny”, így volt lehetőségem Édesapámat, a páromat és a szervízcsapatom minden tagját egy-egy gyorsaságin megautóztatni. A versenymotorunk még nem készült el időben, így az utcai motoromat raktuk a versenyautóba. Ennek ellenére is kíváncsiak voltunk, hogy hogy állunk az ellenfelekhez képest, így az idő ellen harcoltunk. Ez utcai motorral is várakozáson felül teljesült, a H/7-es kategória 7. helyét értük el, a kategóriában a 3. legjobb Ladások voltunk. Mondjuk ez betudható a jó guminknak is, így helyén kell kezelnünk a sikert. Most az autót felkészítjük az ORC kihívásaira, így nincs más hátra, mint előre!


Köszönjünk partnereinknek az egész éves bizalmat!!!
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft.,Tomee Trans Kft., Sáppusztai Pálinka, Trixon autóház, Pelixír Centrum Kft., Szuvorov Kft., Attalus Securty Kft, Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft.,Petersgumi.hu, Matricakell.hu

Csapatunk együttműködő partnere a Szuvorov Kft., akik biztosítják számunkra versenyenként a Biola üdítő termékeit!
Köszönjük!

Szilveszteri ujdonságok

Szilveszter Rallye 2017.12.27-29.

Ismét nagy létszámmal érkezik a csapat az évadbúcsúztató Szilveszter Rallye-ra, a fiúk most is készültek újdonsággal és látványban most sem lesz hiány. A csapat pár tagját kérdeztük a versenyelőtti készületekről és az idei évről.


Szia Árpi, mielőtt a Szilveszter rallye-ra térnénk, kicsit összegeznéd az idei évet kérlek.

Sziasztok, egy rendkívül hosszú és izgalmas éven vagyunk túl. A csapat számára ez volt az első teljes értékű szezon, amit sikerült végig csinálnunk. Sok versenyző fordult meg nálunk és sok-sok versenyhétvégén vagyunk túl. Azt gondolom, egy jó évet tudhatunk magunk mögött, ugyanis Szőnyi Andris és Födő Imre is bajnok lett évvégén! Szabó Atiék nagyon szép eredményeket értek el a másodosztályban, évvégig harcoltak a kategóriában, illetve volt egy nagy visszatérőnk Csukovics István, aki 17 év után ült be újra versenyautóba. Mészáros Atiék mentek itthon és a határon túl is, Szabó Laciék pedig ahol idén felbukkantak ott mindig komoly tempót diktáltak. Bízunk abban, hogy az a szolgáltatás amit nyújtunk versenyzőink számára az jó és könnyebbé tudjuk tenni nekik a versenyhétvégéket. Természetesen, mint minden ilyen fiatal csapatnál voltak hibák, amiket elkövettünk, de jövőben kijavítjuk ezeket és arra törekszünk, hogy egy jobb csapatot alkossunk versenyről versenyre.

Térjünk rá kicsit a pár nap múlva következő évadzáró versenyre, ahol te is autóba ülsz.

Igen, ismét sikerül kicsit a volán mögé pattanni. A csapatban ritka az első kerekes pilóta, úgyhogy furcsán is néznek rám a fiúk. Idén már volt alkalmam egyszer egy FRT kupán menni, és már akkor eldöntöttük, hogy a Szilveszter Rallye-n megpróbálunk részt venni egy ilyen Citroen C2R2-vel. A csapatnak és a támogatóknak hála, most már biztos, ott tudunk lenni a versenyen! Borzasztóan várom már a versenyt, látva azt, hogy a kategória igen népesre sikerül. Nyílván két és fél év kihagyás után nincsen semmi féle elvárás, próbálunk gyorsan menni és legfőképpen célba érni. Az itinert ezúttal egy tapasztalt navigátor fogja diktálni Begala Tamás személyében remélem, hogy jól fogunk tudni együtt dolgozni.

Begala Tamás: Árpi november környékén keresett meg, hogy jó lenne, ha a Szilveszter Rallyen tudnánk együtt dolgozni, amire kevés gondolkozás után igent mondtam. Jó dolog ez az év végi buli verseny, remélem ki tudok kapcsolni és jól fogjuk magunkat érezni. Fogjuk azért nézni a stoppert is és bízok abban hogy jó irányba fog számolni:)

A kocsit a Bakó Rallye Team fogja szállítani, úgyhogy azt gondolom minden lehetőség adott lesz a jó szerepléshez. December 27-én kezdünk a hivatalos teszttel, úgyhogy már nagy az izgalom.

Arnie, te is indulsz a Szilveszter Rallyen és tudjuk, hogy csak és kizárólag téli gumi lesz a kocsidon. Ám mielőtt erről mesélsz, hogy sikerült az év a te oldaladról? Jól működnek a csapat autói?

Ha a versenypályán eltöltött idővel, akkor rövid, de annál tartalmasabb évet tudok magam mögött, hiszen végre sikerült bemutatkoznom élesben a Rallye2-es mezőnyben. Másik oldalról egy igen hosszú évet tudunk magunk mögött, hiszen szinte az összes rallye versenyen ott voltunk a szervizparkban és kis tudásunkkal próbáltunk hozzájárulni a csapat sikeréhez. Úgy gondolom, jó úton haladunk vannak sikeresebb és kevésbé sikeres párosaink, de a fejlődés mindenképpen látható és érezhető. Vannak még ötleteim a tarsolyomban, amiket szeretnék tökéletesíteni és tovább fejleszteni, így remélem 2018-ban is megkapjuk a bizalmat és együtt folytathatjuk a kitűzött célhoz az utunkat a srácokkal.

Az Eger rallyen egy borzasztó gyors időre való autózást láttunk tőled, ellenben most a két ünnep között nem ezt fogjuk látni, hogy készülsz?

Eger után nagyon sok gratulációt kaptam, ami tényleg jól esett. Próbáltunk felnőni a feladathoz, és megfelelni saját magunk elvárásának, nagyon pozitívan értékelem még a technikai hibák ellenére is. Jöttek már a Szilveszter Rallye előtt is a kérdések, hogy akkor „most már végre időre jössz te is?” „Slickkel mész?” Úgy gondolom az autónak elég volt az Eger Rallye, többet bántottam, mint előtte bármikor, szóval a Szilveszter Rallye csak a téli gumiról és a látványról fog szólni.

Így is egy kisebb revízió ráfért már a járgányra, pontosan egy év telt el az autó első bemutatkozása óta, ezért egy általános revíziót kapott a motor, illetve az eltörött szelephimbát a Kasza Motorsport pótolta, és most már végre újra 175 lóerő dübörög a motortérben. Ezen kívül lemostuk, és írtam a Jézuskának, hogy mit szeretnék 2018-ban az autón fejleszteni. Remélem megkapta, és januárba majd segít beszerezni hozzá a cuccokat, hiszen szeretnénk jövőre is pár versenyen részt venni, és egy jóízűt időre autózni. 

Rajtatok kívül milyen csapattal érkeztek a Szilveszter Rallyera?

Rajtunk kívül három páros indul a csapatunkból. Szőnyi Andris a már félig meddig jövő évre készülődő P/12-es autójával.

Szőnyi Andris:”Azt gondolom ez a versenyen egy nagyon jó lezárása lesz ennek az évnek. A Mecsek rallyen megsérült motorunk még nem készült el teljesen ezért a tréning autó motorjával fogunk menni, viszont már egy tolókerekes váltó lesz a kocsin ami nagy újdonság számomra. A szervizcsapatomat, édesapámat és a barátnőmet fogom autóztatni, természetesen a szórakozásé lesz a főszerep, de azért az órát is fogom figyelni”

Csukovics István a Mecsek Rallye után ismét rákapott a rallye ízére és, hát hol máshol fejezné be az évet, mint a Hungaroringen:

”2000-ben a Mecsek Rallye-n hagytam abba és idén 2017-ben 17 év után ott tértem vissza. Ahogy róttuk a kilométereket Karival, szinte minden szép emlék visszajött még a Mitsubishi-s korszakból. Nagyon jó érzés volt a családom, unokáim előtt versenyezni. El is kapott picit a hév és még a régi szakosztályból Vass Janival is összehozott a sors, így a régi sztorizgatások közepette fejlesztettünk közösen egy picit az N-es Ladán. A családtól megkapta a „Papi” az engedélyt, így tesztelünk egyet és Rallye-val búcsúztatjuk mi is az idei évet. „

Illetve csatlakozott, hozzánk egy új tag Baksai Laci is, aki a Veszprém rallye óta nem ült autóba, ám, amibe most ül bele az számára valami teljesen új dolog lesz:

„Szeretnénk megismerkedni a megújult Ladánkkal. Eddig egy centit nem gurultam az új kocsival, a verseny előtt jó lenne legalább a közút adta lehetőségek keretein belül kipróbálni az új motort és az egyéb fejlesztéseket, de ezzel együtt is, az első szakaszon fogom élesben vezetni és tesztelni a kocsit. Erdei Zoli diktálja majd ezúttal is az itinerem.”

Bízunk abban, hogy jó időnk lesz sok néző lesz és megpróbálunk mindenki arcára mosolyt csalni.... Várunk mindenkit sok szeretettel December 27-28. között a Hungaroringen.

​Köszönjük támogatóinknak:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft.,Tomee Trans Kft., Sáppusztai Pálinka, Trixon autóház, Pelixír Centrum Kft., Szuvorov Kft., Attalus Securty Kft, Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft.,Petersgumi.hu, Matricakell.hu

Bajnoki cím, debütálás, elpukkant váltó…

 By SIPOS ATTILA  2017-11-13 

A PSZA csapata komoly trióval érkezett a szezonzáró Eger Ralira. Födő Imre és Berencsi Zsolt az ORC-ben próbálták meg megszerezni az év végi bajnoki címet, Papp Arnold és Fridrik Gergő a Rallye2-ben igyekeztek feszegetni a hátáraikat, míg a Mészáros Attila, Pataki Jenő páros a historic bajnokságban autóztak egy jót.

Födő Imre: Sziasztok! A Mecsek Rallye-n sajnos idén nem tudtunk részt venni, egyéb elfoglaltságom miatt, így az Eger Rallye-n mindenképpen szerettünk volna részt venni. Megint fejlesztettek a srácok az autón és kíváncsi voltam, hogy sikerültek a módosítások, illetve az ORC értékelés P/12-es kategóriájában még volt sanszunk az év végi bajnoki címre. Sajnos a munkám miatt, nem tudtam időben elszabadulni, így nem tudtunk sokat pályát járni, de az ifjú navigátorommal egész jól össze tudtunk szokni, még a rövid idő ellenére is. Egész évben nem volt ennyi technikai gondunk, mint most, az égiek kicsit húzkodták a bajszunk, nem adták könnyen a célbaérést. Próbáltunk biztonságosan autózni, nem kockáztatni semmit. A verseny elején volt egy kis töltés problémánk, illetve a motornak a vezérműtengely jeladója állandóan hibába ment át, emiatt nem tudott úgy menni a kocsi, ahogy szerettük volna. Az első körön sajnos valami tönkre ment az átbeszélőben is, így teljesen vakon jöttünk, majd a nap második felében próbáltuk csökkenteni a reggel összeszedett lemaradásunkat. A szerelő srácok kitettek magukért, életben tartották folyamatosan a bajnoki esélyünket. Az utolsó gyorsaságira felszívtuk magunkat és sikerült megnyerni ez évben először a PowerStage-t P12-ben és a 2WD kupában is ezzel sikerült megtartani a P12 kategóriában a 2. helyet. Úgy tűnik meg lett az év végi bajnoki cím, aminek nagyon örülünk. Szeretném megköszönni a szerelőimnek (Tomi, Fecó, Robi) és a PSZA Motorsportnak az egész évet. Illetve aki szeretne november 18-án a Tököli Rallyedzésen lehetőséget biztosítunk egy élményautózásra, a barátokat, szurkolókat szeretném megautóztatni a Födő Kit-Car-ral. Akinek van kedve, jelentkezzen és kint találkozunk! 

Papp Arnie: Sziasztok! Nagy felkészülés előzte meg az Eger Rallye-t, hiszen rávettem magam, hogy beleépítsük még előtte a fogasléces kormányművet. Most már tudom, jó döntés volt, hiszen fantasztikus volt az autót vezetni. Próbáltunk megfelelően felkészülni a versenyre. Sikerült találni navigátort is Fridrik Gergő személyében, aki egész hétvége folyamán tökéletesen látta el feladatát, és úgy gondolom a végére egész jól összeszoktunk.  A szombati tervek között csak a reggeli gyorsok szerepeltek, szerettem volna mindenképp gyorsan kezdeni a versenyt, megnézni, hol állunk a mezőnyben, hiszen akkor volt még viszonylag jó állapotban Szabó Ati gumija. Nagyon meglepett, hogy befértünk a mezőny elejébe és egy kis szerencsével az abszolút értékelés harmadik helyén tanyáztunk az első kör után. Az autó tökéletes volt és örömmel töltött el, hogy Bodogán Ferivel fel tudtuk venni a versenyt. A második kör végén volt egy apró, de annál bosszantóbb hibánk, még most is röhögök, hogy egy 5 forintos biztosíték miatt késtem 6 percet, kiesett a biztosíték és leállt az üzemanyagpumpa a szarvaskői gyors előtt. Az utolsó körön pedig sajnos a nagy kedvencem, az egerbaktai gyors etap lett, így az annyira nem szimpatikus Terpesi gyorsaságin a rajtba nagyon gondolkodtam mi legyen, hiszen azért egy kis költségvetésből épült motorról beszélünk, így picit féltem, hogy szét fog forogni. A gyorsasági feléig minden szuper is volt, amit mertem átvállaltam, talán nem is jöttünk volna annyira rossz időt, de sajnos az egyik henger megmakacsolta magát a kocsiba. Most már tudjuk a 3-as henger szívó himbája eltört, így az égiek lekapcsolták nekem.  A nagy autógyárak egész komoly pénzt ölnek ebbe a fejlesztésbe, bár ezzel elvesztettük a kategória dobogót. Szeretném megköszönni, mindenkinek, aki segített benne, hogy ott lehessek életem első Rallye2-es versenyén, a kiváló szerviz csapatnak, akik hittek bennem. Ha minden jól megy Szilveszter Rallyen szaladunk még egyet téli gumival, remélem sokan el fogtok jönni. 

Mészi Attila: Vártuk már nagyon az Eger Rallyet, hiszen ezen a környéken még nem mentünk eddigi pályafutásunk során. Örömmel vettük tudomásul, hogy a két napos verseny, az két lehetőség is egyben, ami számunkra kedvezően alakult. Az első nap első gyorsa előtt etapon elpukkant egy váltónk, (Repült a hármas…) amitől kicsit hátrányosabb lett a helyzetünk. A kör végén a jól begyakorolt szerviz csapat kicserélte a hibás váltót és így már nyugodtabban folytathattuk a versenyt. A jó váltóval hamarabb értünk oda mindenhol, de késő bánat rájöttünk rövid a difink, ezért sokat utaztunk (Kirándultunk is). Az első napot azért jól zártuk, őriztük a harmadik helyünket, amit sikerült bezsebelni. Másnap is igyekezni kellett, de hamar beláttuk, hogy még mindig rövid a kocsi, tehát nem kell erőltetni… Ezt a napot is sikerrel zártuk, amire büszkén emlékszik vissza a szerviz csapat is. Köszönöm mindenkinek, akinek része lehetett az év végi sikeres befejezésben!

Köszönjük támogatóinknak:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft.,Laguna autókozmetika, Pelixír Centrum Kft., Attalus Securty Kft, Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu, Matricakell.hu

Papp "Arnie" az Eger Rallye-n 

Papp Arnold- Fridrik Gergő

Rallye2/P12

Lada 2107 Kit-Car

Szia Arnie! Kicsit később, mint tervezted, de közeleg az első Rallye2-es megmérettetésed! Nagy az izgalom?

Sziasztok! Talán egy gyerekkori álom jön össze, hogy végre mezőnyben is egy bajnoki fordulón tudok indulni. Iszonyatosan várom már, és szeretnék egy jóízűt autózni. Budapest Rallye lett volna a fő cél, kicsit talán nagyobb mezőnyben is mentünk volna, de nem bánom, mert Eger Rallye Dobó téren kezdéssel szerintem kárpótolja majd a szeptemberi esetet. Remélem, sokan kint lesznek és noha időre próbálunk autózni, azért az itinerbe beírom a néző frekventált helyeket.

Azon versenyzők közé tartozol, akik saját maguk készítik fel autójukat, illetve fejleszti is kocsiját! Mit lehet tudni a Zöld kit-car Ladadról, illetve hogyan is zajlik egy versenyautó felkészítés?

Mindennapokban ezzel is foglalkozom, próbálok másoknak is gyors autót faragni, kisebb nagyobb sikerrel. Az autó megépítése óta nem sokat futott, mindig volt valami fejlesztés, amit ki akartam próbálni. Nem nagy költségvetésből dolgozom, de úgy gondolom mostanra egész sokat sikerült javítani egy széria Ladához képest. Nagy vonalakban van benne egy brutális Kasza Motor 1599ccm Mahle dugattyús kb 175 lóerő, Béres féle áttételes váltó, és Mitsubishi Pajero híd. Az én betegségemnek mindenképp a futóművet mondanám, szóval jó pár dolgot átgondoltabban próbáltam megcsinálni az autón. Eger rallyra megkapta a módosított első kormánygeometriát, a fogasléces kormányművet. Az első tesztek alapján sokat léptünk előre vezethetőség szempontjából. Sokat nem teszteltünk, élesben majd bizonyít. Az autót fantasztikus vezetni és remélem, ez majd az időeredményeken látni fogjuk. 

Visszakanyarodva a versenyzéshez. Sokáig kerestél navigátort, sikerült megtalálni?

Igen-igen, itt is szeretném megköszönni, minden embernek aki jelentkezett és beült volna mellém. Sajnos csak egy embert tudok magammal vinni, így végül Fridrik Gergő lett a befutó. Párszor már navigált MARB-on és első benyomásra szerintem jól ki fogunk jönni az autóban. Adok neki nehéz feladatot, de szerintem meg fogja oldani.

Szia Gergő, köszöntünk a csapatban. Kérlek mutatkozz be nekünk! Közeleg az Eger Rallye, Arnieval már sikerült egy kicsit összecsiszolódni?

Szia, először is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy a Psza motorsport tagja lehetek. Fridrik Gergő vagyok 23 éves, Budapesten lakom. A rallye világával már gyerekkorom óta szimpatizálok, de ebben az évben sikerült először, hogy nem csak a pálya széléről nézem a versenyeket.  Igen úgy érzem, hogy az elmúlt hetek, és napok során egyre jobban összecsiszolódtunk Arnieval és a csapattal is.

Nagy lépés lesz ez az életedben, hogyan készülsz egy ilyen versenyre?

Az Eger Rallye számomra nagyon nagy előre lépés lesz, mivel eddig csak amatőr futamokon vettem részt, így hát ez a futam egy nagy dolognak számít most az életemben. A versenyre igazából elmúlt évek anyagaiból készülök, folyamatosan onnan próbálom felmérni a pályákat.

Arnie, eddig még nem láthattunk téged mezőnyben menni! Milyen gumik lesznek a kocsin?

Ahogy Varga Cigány Zoli mondta, „kopottak, amik a rallye-ból megmaradtak.” Szabó Atsit egész évben segítettük, mi készítettük fel az autóját, és évvégére maradt pár szett egész jó gumija, amiket megvédett nekem az év utolsó bajnoki fordulójára, hogy tudjak vele támadni. Ennyire „új” gumi még sose volt az autón, szóval még egyszer köszi Atsi.

Hova várjatok magatokat, illetve mikor mennél haza boldogan?

Ha célba érünk hibamentesen, technikai gond és autótörés nélkül már meg lesz a boldogság. Megpróbálunk sietni, jó lenne az abszolút 10. hely környékén autózni, az autó bőven tudja, már csak nekem kell felnőni a feladathoz.

Kinek szeretnéd megköszönni hogy ott lehetsz a Dobó téren?

Mindenkinek, aki az elmúlt két évben segített megvalósítani az álmom. A PSZA Motorsportnak, hogy egy ilyen kiváló csapatnak lehetek az egyik vezetője, nálunk mennek a legjobb srácok, Kasza Zolinak Zombori Lacának a brutális motort, Ferenc Atinak, hogy megépítettük közösen a fogasléces kormányművet, Szőnyi Andrisnak a szinterezést, homokszórást, a Multi Garage összes munkatársának, Szabó Atsinak a szerviz buszt, Kormos Ádinak, MatricaKell Fazinak, hogy mindig teljesíti az extra kéréseinket, a Peters Gumiklinikának és az összes támogatónknak, akik most már egy éve kitartanak mellettünk.

Dobó téri céldobogón találkozunk. 

Köszönjük támogatóinknak:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft.,Laguna autókozmetika, Pelixír Centrum Kft., Attalus Security Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu, Matricakell.hu

PSZA sikerek a Mecsekben 

 By SIPOS ATTILA  2017-10-23

A PSZA Motorsport csapata négy párossal érkezett az 51. Mecsek Ralira ami egyben a Historic Európa bajnokság egyik futama is volt.

Csukovics István- Karácsonyi István egy Gr.1 -es 1200-s Ladával álltak az EB rajtvonalához, 17 év után. Kategóriájuk második helyén értek célba, míg az EB értékelésben hetedik helyen végeztek.

Csukovics István: 17 év után visszatérni furcsa, de annál izgalmasabb volt. A Mitsubishi-vel pont 17 éve a Mecsek Rallye-n fejeztem be aktív versenyzői pályafutásomat és most itt tértem vissza a saját magam által épített N-es Lada-val. Mit ne mondjak fokozatosan visszajöttek az emlékek, bár az evo 5-ös picit azért gyorsabb volt.  Karival végig élveztük a versenyzést folyamatosan gyorsultunk, az autó szenzációs volt, a szervizcsapatnak nem sok feladatot adtunk. Szeretném megköszönni családomnak, hogy türelmesek voltak hozzám az autóépítés során és végig szurkoltak, a PSZA-s srácoknak pedig, hogy segítettek a visszatérésben. Idén még szeretnénk egy versenyen indulni, és az év végét rallye-val búcsúztatni!

Szabó Laci, Kaluzsa Tamás navigálásával egy küzdelmes hétvége után az ORC P/12-es kategória második helyét zsebelték be. 

Szabó Laci: Hát igen… nagy várakozások előzték meg a versenyt, mivel 2016-ban első helyen végeztünk a hazai versenyünkön, idén is hasonló eredményt vártunk… A prológ már rosszul kezdődött, mivel anyaghiba miatt a bal hátsó tőcsavarok eltörtek, így kiszakadt a kerék. Az első versenynapot viszont jól kezdtük, két szakaszt megnyerve közel 50 másodperccel vezettük a kategóriát, majd sajnos ismét műszaki hibák miatt folyamatosan visszaestünk, a nap végére kuplung hiba miatt kiestünk az aznapi versenyből. Másnap a szuperrally időbüntetésével igaz nagy hátrányból, de folytatni tudtuk a versenyt, míg a célban másodikként gurultunk át a Széchényi téri dobogón. Ez akár lehetne jó eredmény is, viszont a rengeteg műszaki hiba beárnyékolja ezt. Az első hely egy küzdelmes versenyen elfogadhatóbb lett volna.

Szőnyi Andris, Balázs Kornéllal az oldalán a Országos Historic Bajnokság abszolútjáért küzdöttek az utolsó gyorsasági szakaszig, ahol sajnos egy műszaki hiba megállította őket. 

​Szőnyi András: Az első nap nekünk négy gyorsaságival kezdődött már pénteken, míg az ORB prológozott. Camping, Márévára, Camping, Márévára. Camping – Árpádtető volt a tempósabb, jobb minőségű gyors, míg Márévára – Pécsvárad az a gyors, amit a sok felhordás miatt, inkább csak túl kellett élni, mégis ha túlságosan lassú vagy, ott sokat veszíthetsz. Ehhez képest úgy nézett ki, hogy Campingen abszolút 3., Pécsváradon meg abszolút 2. időt jöttünk. Előttünk Wirtmann Ferit nem tudtuk megfogni, 280 LE ellen mégis csak kevés a mi 154 LE-nk, de Varga Petiékkel az E30-as BMW-vel és Balogh Sanyival a 131-es Fiattal, folyamatosan nagyot meccseztünk, küzdöttünk a tizedekért. Első nap így ért véget, hárman 10 másodpercen belül voltunk. Második nap jött az igazi erőpróba, 7 gyorsasági, de ez öt különböző pályát jelentett. Az első kettőn jöttünk egész jót, az időkben nagy változás nem történt. Következő három szakasz a Golgota, Gorica, Alsómocsolád következett. Golgotán, Goricán kaptunk egy keveset, de jött Alsómocsolád, amin már Baranya Kupán is mentünk. Arra készültem, ugyanis az már akkor is nagyon feküdt nekem, jó időket mentünk. Sikerült is egy abszolút időt mennünk, nagyon jól letaláltunk. Wirtmann Feri ezen a gyorson kiesett, így a magyar értékelésben (két külföldi Porsche nem számít bele) a BMW, Lada, Fiat triumvirátusunk maradt az élen. Utolsó két gyorsaságit csak túl kellett élni és felállni a céldobogóra, de ez nekünk nem sikerült. Utolsó gyorsaságin leesett egy szelepünk, így a motor megadta magát. Keserű búcsú volt ez a Mecsektől, de örömteli is egyben, hogy az élmezőnyben ott tudtunk végig lenni, a tempónk megvolt, még az erősebb kocsik ellen is.

A Tóth Ottó-Erdélyi László páros a Historic Hobby Car második helyén értek célba.

​Tóth Ottó: Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy egy mondhatni nehéz év után sikerült felállnunk a dobóra a Lacival. Nagyon sok minden történt velünk és a versenyautóval is. Nekem a szívem csücske a Mecsek egyre jobban, ahogy megismerem, ahogy a Lacival felfedezzük a vonalvezetését. Nem panaszkodom, de nem is értem, hogy tudtuk végigcsinálni a versenyt. Tulajdonképpen a reptérről én egyenesen a versenyre mentem és a verseny után pár órával már a reptér felé robogtam. Fantasztikus, hogy az iskola ahol dolgozok, így áll hozzá, az én álmomhoz, hogy egyáltalán hazajöhettem, ez is rengetek motivációt ad, hogy ne adjam fel és átvisz a nehézségeken, hogy például 15 óra alvással, ami 6 napra jutott, végigcsináltuk ezt a ralis hétvégét. Igaz volt olyan pálya, amire nem jutottunk fel és a maradék pályákon is csak kétszer mentünk át, de azt hiszem megálltuk a helyünket és ennek tekintetében szerintünk nagyon jó időket tudtunk autózni. Technikai gondjaink is voltak, de ilyen bajok nélkül nem is lenne izgalmas ez a sport. A Tiszák is megfedett volna, hogy unatkozik és nem adunk munkát… Az, hogy a futómű szinte teljesen külön életet kezdett el élni a verseny felétől, azt még meg is szoktuk valamelyest, bár okozott nagyon kellemetlen pillanatokat is, de ennek szerintem a nézők örülhettek. A pályák nagyon szuperek voltak és nagyon jó volt ennyi embert látni a gyorsasági szakaszokon. Nagyon jó érzés így autózni és nagyon élveztük a Lacival. Az pedig külön emelte a hétvége fényét, hogy végig autóztuk a 11 gyorsasági szakaszt és megérkeztünk Pécs belvárosába. Rengeteget tanultunk és már jó lenne megint menni. Azt, hogy Erdélyi Lacival sikerült beérni, az nem csak rajtunk múlt. Papp Lali barátom már augusztustól intézkedett a kocsival kapcsolatosan. Nagyon hálás vagyok Prigyeni Péternek, közismert nevén TISZÁK-nak, aki végig szervizelte nekünk a hétvégét és rengeteg tanáccsal látott el minket mindamellett, hogy rengeteg más dolgot is előkészített már nekünk a versenyt megelőzően. Gyerekkori barátomnak  Vaszil Zsoltnak C Úrnak, hogy végig kísérte a hétvégét és segített. Zsíros Imrének, aki nem Erdélyi Lászlóval, hanem keresztfiával, Zsíros Sándorral álltak a rajthoz az 51. Mecsek Rallyen. Dornai Tibinek is meg szeretném köszönni az önzetlenségét, segítségét… Öröm ilyen nagyszerű emberekkel, ellenfelekkel önfeledten, jó hangulatban versenyezni. Bátran mondhatom a Laci nevében is, hogy a családnak is köszönjük a támogatást, minden segítséget, amivel hozzájárultak valahogy a versenyünkhöz. Most meg lassan majd kezdünk hangolódni az év végi élményautózásra és megkocsikáztatni mindenkit, aki segített minket az éven. Köszönjük srácok nektek is, a Rally Feelingnek a videókat, képeket és cikkeket!

Köszönjük támogatóinknak: Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft.,Laguna autókozmetika, Pelixír Centrum Kft., Attalus Security Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu, Matricakell.hu

PSZA-s sikerek itthon és határainkon túl

 By SIPOS ATTILA  2017-09-21

A hétvége folyamán a PSZA csapata három különböző helyszínen jelent meg. Mészáros Attila és Pataki Jenő a historicos Ladával, az Osztrák Rallye Legenden bizonyítottak, Merényi Zsolt és Érsek Krisztián a Honda-val a Parasznya és Lyukóbánya között rendezett MARB futamon küzdöttek a pontokért, míg Papp Arnie és Szabó Árpád az FRT.hu kupán edzettek a következő komolyabb megmérettetésre.

Mészáros Attila / Pataki Jenő –  Austrian Rallye Legends (Lada)

Mészáros Attila: Az elmaradt itthoni rendezvény miatt próbáltunk kárpótlást keresni, részben a sok-sok felkészülés és persze a fiúk sok munkájának próbája volt a cél. Ez a kirándulás tapasztalat és edzés céljából kiválóan sikerült, mindenki jól érezte magát, dolgoztunk is kicsit (váltócsere) és persze sokat baromkodtunk. A rendezvényt bemutató, hagyományőrző jelleggel tartják, tehát nincs időmérés, de tervbe van, hogy hivatalossá teszik majd az “echte” historic kocsiknak. Az időjárás is tesztelt minket és a szervizcsapatot, de mindenki jól vizsgázott “külföldből”. Jövőre visszatérünk, remélhetőleg már “éles” talajra! Köszönet a csapatnak és akik közreműködtek a sikeres teljesítésben!

Merényi Zsolt / Érsek Krisztián  |D-Gesztor Rallye, Parasznya – Lyukóbánya (Honda Civic)

Merényi Zsolt: Jól éreztük magunkat a hétvégén, ezúton is szeretném megköszönni a segítséget és a jó hangulatot a csapatnak. Most mentünk először esőben… Sajnos esőgumink nem volt, az első körben vágott E-jeles semi-slick gumikkal próbálkoztunk, de nem váltak be. Gondoltam akkor teszünk egy próbát és a második körre feltettük a száraz versenygumikat (hiszen más nem volt) nagy meglepetésre sikerült 12 másodpercet javítanunk magunkhoz képest és kategória harmadik időt autózni. A negyedik gyors után már csak 0,5 másodpercre voltunk a dobogótól, de sajnos baleset miatt véget ért a verseny. Ezúton is szeretnénk mielőbbi jobbulást kívánni KisUbiéknak!

Papp Arnold – FRT Kupa (Lada)

Szia Arnie! Milyen érzés volt újra versenykörülmények között autózni?

Először is sziasztok! Sajnos nem itt szerettem volna újra versenyautóba ülni, de most az FRT Kupára esett a választás egy kicsit szinten tartani, átmozgatni magunkat. Az autón elvégeztem pár módosítást, ami úgy tűnik hibátlanul működik, hiszen mi lettünk a legjobb nem összkerekes autó a mezőnyben, így a két kategória győzelem mellett az abszolút 3. helyet is megcsíptük. Szabó Árpi csapattársammal közösen most először mentünk egymás mellett, jó érzés volt. 

Milyen céllal indultál az FRT-n?

Egy jó barátom unszolására, ha már úgyis fel lett készítve az autó, rágta a fülem és végül belementem, hogy kicsit játszunk vele, illetve kipróbáljuk a fejlesztéseket. Az autó fantasztikus, de még novemberig töröm a fejem, hogyan fogjuk tudni még gyorsabbá varázsolni. Csapat szinten mindenki jól érezte magát, ritkán van lehetőségünk tét nélkül autózni.

Az év hátralévő részére milyen tervei vannak a PSZA csapatának?

Következő megmérettetés a Mecsek Rallye, ahol három versenyzőnk szeretne minél jobb eredménnyel zárni. Ezen kívül novemberben a pótló versenyen az Eger Ralin én magam is szeretnék indulni, illetve Czézinger Kristóf gőz erővel készül az Waldvieldel Rallye-ra. Hosszú még nekünk az év és remélem sikeresen tudjuk zárni az idei szezont!

​Szabó Árpád – FRT Kupa (Citroen C2R2)

Szia Árpi! Milyen érzés volt két év után újra versenyezni?

Sziasztok! Nagyon jó érzés volt végre újra a bal oldalon ülni. Nem titok, borzasztóan vártam a szombati napot, nem nagyon sikerült előtte aludni… Azt gondolom ennyi év kihagyás után, egy sikeres hétvégét zártunk. Mondhatom azt, hogy az első körben már visszajöttek a régi érzések, így magabiztosan tudtam vezetni a C2R2-t. Volt alkalmam az autóval minden szituációt kipróbálni, így egy nagyon jó kis tesztnek is betudható volt és az csak hab volt a tortán, hogy sikerült a kategória harmadik helyét megcsípni. Ezúton is gratulálok a többieknek. Szeretnék még idén ilyen autóban ülni, úgyhogy gőzerővel dolgozunk azon, hogy rali versenyen is részt tudjak vele venni.

A Bakó féle Citroën beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

A Bakó Rallye Team-mel már régóta jó a kapcsolatom, így tudtam, hogy ha tőlük bérlek autót, nem lesz gond. Így Laciéktól egy kiváló autót kaptam. Minden a megbeszéltek alapján történt és ebből egy jó nap kerekedett ki.​​

Együttműködő partnereink: 

Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu, Matricakell.hu

Elsőkerekes autó a PSZA Motorsport háza táján!?

Szabó Árpád

FRT.hu kupa

Citoren C2R2


Szabó Árpád csapatunk egyik alapító tagja, két év után újra a sofőrülésben láthatjuk, hiszen régi nagy kedvencével, a kis méregzsák Citroen C2 R2-vel vesz részt a hétvégi FRT kupán. Az autóról, a hétvégi versenyről, valamint a csapat jövőjéről beszélgettünk Árpival.

Szia Árpi! Rég volt már mikor versenyzői interjú készült veled, nem bírtad tovább?

Sziasztok!

Hát igen, mondhatjuk így is. Rég ültem már autóban baloldalt és most jött el az idő, hogy végre újra belefér a kis életembe, hogy volán mögé pattanjak. Természetesen nem egy ORB-n, Rallye2-es futamon szerettem volna újra visszarázódni. Így A Budapest Rallye elmaradása miatt, a csapat egy részével közösen a kiskunlacházi FRT-n fogom kezdeni a visszarázódást.

Ismerős lesz számodra az autó, ám a csapatnak ez egy újdonság, ugye?

Igen, szerencsére volt már alkalmam párszor ülni ilyen autóban. Röviden ez egy Citroen C2R2 lesz, amit a Bakó Rallye Team szolgáltat most nekünk. Ez egy ízig-vérig rallye autó, gyári fejlesztésű 1,6 literes körülbelül 190 lóerős tip-top kocsi, ami csörög-zörög, csattog, óriási élmény volt ezelőtt is vezetni és remélem most is az lesz. Jelenleg egy ilyen autóval hazai és nemzetközi versenyeken is komoly eredményeket lehet elérni, ezért szeretnénk, hogy a csapatnak is valami hasonló legyen a következő lépcsőfok. Szeretnénk picit a „Lada” csapatból tovább fejlődni, és a sok-sok szép hátsókerekes típus mellett, elsőkerekes autókkal is növelni csapatunk létszámát.

Milyen céllal vágsz neki a versenynek?         

Jó ízű autózás, barátok, támogatók széles mosollyal szálljanak ki az autóból, viszont hazudnék, ha azt mondanám nem fogom nézni a stoppert. Nézegetem már régóta, hogy egy ilyen kaliberű autóval, hova lehet odaférni egy ilyen reptéri mókán. Szeretnék szépen és pontosan menni. Az már csak hab lenne a tortán, ha 2 év után újra tudnék valamit haza vinni a vitrinbe. 

Mire számíthatunk még tőled vagy a csapattól idén?

A csapat részéről azt tudom mondani, hogy lesz még egy Mecsek rallye és egy Budapest rallye-t pótló verseny, ahol szeretnénk szép számmal képviseltetni magunkat. Ha sikeresen letudjuk az évet, és egybe maradnak az autók akkor még egyeztetés alatt áll, de szeretnénk csapatos szinten egy félig nyílt rendezvényt leszervezni. Itt minden kedves pilótánk a barátait, támogatóit esetleg szurkolóit el tudja hívni és egy kötetlen autózással egybe kötve megköszönheti a 2017-es szezont. Magam nevében, ha lesz persze Szilveszter Rallye szeretnénk még az új év előtt egy önfeledt autózást, és szépen zárni az idei évet.

Jelenleg komoly háttérmunkák zajlanak a jövő év körül, bízok benne, hogy mihamarább letisztázódik a következő évünk. Egy biztos dolgot már mondhatok, lesznek változások a csapat életében.

Köszönöm a lehetőséget, és hétvégén találkozunk a lacházi „VB”-n..

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu,
Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu, Matricakell.hu

Újdonsült csapattag

Merényi Zsolt-Érsek Krisztián

MARB Lyukóbánya-Parasznya

Honda Civic 1,6 VTi


Merényi Zsolttal újdonsült csapattagunkkal beszélgettünk a hétvégi Lyukóbánya- Parasznya MARB futam előtt, ahol Honda Civic VTI-jével próbál jobbnál jobb eredményt elérni...

Szia kérlek mutatkozz be, mit tudhatnak rólad a kedves olvasók?

Sziasztok, Merényi Zsolt vagyok, már kiskorom óta érdekelődtem a Rally iránt, először 2006-2007 környékén vezethettem versenyautót, amit ezúton is szeretnék megköszönni Radó Istvánnak és a Radó Rally Sulinak. Első saját versenyautómat Édesapámmal közösen 2010-ben sikerült megvásárolni, ami egy Suzuki Swift volt. Ezzel kiskunlacházi FRT kupán próbálkoztunk, persze az elején csak botorkáltunk a pályán, de szépen lassan fejlődtünk mi is és az autó is.
2012-ben lehetőségem nyílt Szivák Ádám barátommal egy Rallysprint futamon is indulni, ezek után pedig a reptéri versenyek helyett, inkább Rallysprint futamokra kezdtünk összpontosítani, így aztán 2013-ban a Suzukit egy ex Rally 1-es Peugeot 205 GTI-re cseréltem, amivel már sprint futamokon tudtunk bizonyítani. 2014 őszén Adamcsek Pista-bával Rallye 2-ben álltunk rajthoz egy Honda Civic VTi-vel, mellyel első versenyünkön a Mecsek Rally-n az N/2 kategória 2. helyén értünk célba, csak a Szabó Árpi (Szerk: Szabó Árpád PSZA Motorsport egyik alapító tagja) tudott megelőzni, tőle pedig nem volt szégyen kikapni. 2015 - ben szintén Rally 2-ben folytattuk pályafutásomat, de már Citroen C2-vel, ami egy nagyon jó kis autó volt, de sajnos a gyári fejlesztésű R2 es autók ellen nem tudtuk komoly eredményeket elérni. Év végén aztán vásároltam egy Honda Civic-et amiből 2017-es évre lett igazi Rallyautó...

Idén milyen autóval Es melyik bajnokságban Versenyzel?

Idén Érsek Krisztián navigál nekem és a fent említett Honda Civic VTI -vel versenyzünk a Magyar Amatőr Rallybajnokságban. Az autó teljesen homológ, N csoportos autónak épült, sajnos nevezők hiányában csak a P csoportban tudunk indulni, ahova a széria motor elég kevés a győzelemhez, bár az év végi dobogós helyezés még így is meglehet.

Most hétvégi versenyen hova várjátok magatokat?

Az előző versenyeken egészen jól szerepeltünk, Domaházán abszolút 6. helyen, míg Oroszlányban a 4-es kategória 2. helyén végeztünk. Szeretnénk most is dobogó közelében autózni, az előzetes nevezési lista alapján lesz küzdelem a hétvégi Lyukóbánya-Parasznya Rally Sprinten. Úgy gondolom, egy kis bátorsággal tudjuk autónk hátrányait pótolni és egy jóízűt autózva eredményesen zárni a hétvége futamát.

Idén még hol fogtok szerepeleni?

Pontosan nem tudjuk milyen verseny lesz megtartva, idén egész sok versenyt töröltek sajnos, de valahol még mindenképp szeretnénk indulni. Szeretnénk a jövőévre összerakni az anyagi hátteret, Szponzorok jelentkezését várjuk.

Kik támogatják a versenyzésed?

Szeretnénk megköszönni az egész éves támogatást:
Hangonyi Pizzéria - http://hangonyipizzeria.hu/
Radó Rally Suli - http://radosport.hu
Szivák Autó Trade Kft – Müszaki és Eredetiségvizsgálat - http://www.szivakauto.hu/

És természetesen a PSZA Motorsportnak a segítséget!

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu,
Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu, Matricakell.hu

Austrian Rallye Legends 2017

Mészáros Attila- Pataki Jenő

Historic

Austiran Rallye Legends 2017


​Mészi Ati Pataki Jenővel az oldalán, az elmaradt Budapest rallye miatt, nagy fába vágta fejszéjüket. Gondoltak egyet és neveztek az Osztrák Rallye legendre. Atit faggattuk, hogy hogy jött az ötlet és az idei évükről.

Szia Ati! Kérlek, mesélj egy picit, hogy telet az évetek eddig?

Mészáros A.: Sziasztok! Sajnos az évünk eddig nem úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna. Sokszor hátráltatott minket apró ám annál bosszantóbb technikai probléma, de minden versenyhez próbáltunk pozitívan hozzáállni, és célba érni. Jelenleg a kategóriánk második helyén állunk, amin már változtatni nem fogunk tudni, hiszen Andris már nagyon elment. Ezúton is gratulálunk neki.

Sajnos a Budapest Rallye elmaradt, de ti ebben a hónapban sem akartatok versenyzés nélkül élni. Hogy jött az ötlet?

Mészáros A.:  Szomorúan vettük a hírt, hogy elmarad a verseny.  A csapatnak és számunkra is hazai verseny lett volna, így a szponzorainknak is kiemelten fontos volt ez a rendezvény. Talán az évben legjobban most készültem fizikálisan fel, hiszen kondiztam és kerékpároztam sokat, közel hat kilogrammot le is tudtam adni a súlyomból. Ezt a sok energiát nem akartuk, hogy kárba menjen, ezért gondoltunk egy nagyot és neveztünk az Osztrák Rallye Legendre.  A szervízcsapatunk külön örült egy ilyen megmérettetésnek.

Mit lehet tudni a versenyről? Hány kilométer gyorsasági szakasz vár rátok?

Mészáros A.:  A versenyt már negyedik alakommal rendezik meg. A rendezvény híres a jó minőségű szűk falvakon átmenő gyorsasági szakaszairól, amit már nagyon várunk. 106 kilométer gyorsasági szakasz vár ránk, úgyhogy a táv közel megegyezik egy-egy hazai versenyével.

Egy ilyen versenyre azért komoly felkészülés kell! Hogy áll az autótok?

Mészáros A.: Szerencsés helyzetbe kerültem, ugyanis most fordult meg először, hogy nekem nem kellet hozzányúlni a kocsihoz. Erre a versenyre a szervizcsapat készítette fel az autót, akik biztosítottak engem arról, hogy most hibátlan a HISTOMOBIL.

Rólatok lehet tudni, hogy a Historicban a szervizcsapatotok is különleges. Most kik kísérnek el az Osztrák futamra?

Mészáros A.: Büszke vagyok a csapatra és örülök, hogy régi barátaim ilyen lelkesen jönnek nekem szerelni: Seregélyes Sándor, Erős Jani, Lipták Sándor, ex navigátorom Mihálovics Miklós. Ők támogatnak mindenben Ausztriában. Reményeim szerint kupákkal térünk haza.

Köszönjük az interjút! Sok sikert! :) 

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu,
Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu, Matricakell.hu

Strandolás helyett inkább versenyeztek

 By SIPOS ATTILA - 2017-08-11

Felemás hétvégén van túl a PSZA Motorsport csapata az extra forró Baranya Kupa után! Szőnyiék remekeltek a Historic mezőnyében, Szabóék pedig a Rallye2-ben mutatták meg újra az oroszlánfogukat. Mészárosékat sajnos a defektek hátráltatták, míg Tóth Ottóék motor probléma miatt nem látták meg a kockás zászlót.

Szabó Árpád: Küzdelmes hétvégén vagyunk túl… Tudtuk, hogy a meleggel lesz gondunk és életben kell tartanunk az autókat és a pilótákat egyaránt. Azt gondolom mindenki maximálisan kitett magáért a csapatból és csak gratulálni tudok a srácoknak. Bízok abban, hogy ezt a lendületet a következő versenyre is át tudjuk vinni. Sajnos ezen a hétvégén Mésziéket és Ottóékat kicsit hátráltatta a technika, de ezek megoldható dolgok.

Szőnyi András: Sikeresen célba értünk a Baranya Kupán, az abszolút 3. és kategória 1. helyen. Maximálisan behoztuk a lemaradásunkat, amit az első gyorsaságis bakival, – az átbeszélő hibája miatt – összeszedtünk. Lehetett volna jobb is, de így is örülünk, a tempónk megvolt. Ha jól emlékszem, a tizenötödik helyről sikerült ide feljönnünk. Mentettük, ami menthető, de mégis élveztük közben a versenyt. Köszönjük a szervezőknek, hogy itt lehettünk. Köszönet a szervizcsapatomnak, hogy egy váltócserét és egy önindítócserét ott helyben, nagyon hamar és tökéletesen megoldottak. A PSZA Motorsportnak meg a mérnöki tanácsokat és a beállításokban való segítséget köszönöm. Én csak autóztam, amennyit tudtam. Következik a Budapest Rally, amire készülünk.

Szabó Attila: A balul sikerült Veszprém​ rali után kétséges volt az indulásunk a Baranya kupán, mivel a versenyidőpontok bizonytalansága miatt, az állandó módosítások, komoly anyagi kihívások elé állítanak. Sikerült megoldanunk, hogy részt tudjunk venni a hivatalos teszten is, érzésre jól be tudtuk lőni a kocsit. Úgy éreztük jó itinert írtunk, eddig csak Hetvehelyről volt tapasztalatunk, de az összes pálya tetszett. Megérte aszalódni a nagy melegben, strandolás helyett. Szombaton még próbálgattuk a kocsit, figyeltük a viselkedését. Versenykörülmények között jöttünk egy közepes tempót, így mentünk a jól megérdemelt éjszakai pihenőre. Vasárnap sikerült átvennünk a kategória 3. helyet, amit a második kör közepéig tartani is tudtunk, mikor is beestek előttünk és meg kellett állnunk, majd a következő rádiós pontnál újra megálltunk, tájékoztattuk a sportbírót, de már értesültek róla, így egy átlag időt kaptunk. A második szervizbe késtünk 5 percet, amiért jutalmul kaptunk 50 mp büntetést, amit szerettünk volna a verseny végéig ledolgozni, de sajnos a töltés problémánk miatt, ami a késést is okozta, nem tudtunk gyorsulni. Sőt inkább egyre szenvedősebb lett a vége számunkra. Így be kellett érnünk a kategória 4. és az abszolút 10. hellyel, aminek utólag örülünk, hiszen a kitűzött célunkat, miszerint célba érünk, teljesítettük. Sok kilométert tudtunk megtenni a technikával. Nagyon köszönjük a PSZA Motrosportos fiúk munkáját, megküzdöttek ők is a meleggel, rajtuk is múlt a sikeres célba érkezésünk.

Mészáros Attila: A nagy várakozás ellenére pech sorozatok közepette telt a verseny. Az első etapon rögtön kaptunk egy defektet, majd a gyorsaságikon sorozatos műszaki hibák nehezítették meg a dolgunkat. Mindezt megkoronázta egy újabb defekt a gyorsaságin… Szóval ez a verseny nem úgy sikerült, ahogyan terveztük, de örülünk, hogy célba értünk. Mindezt a jó szervizcsapatnak köszönhetjük, hogy ilyen gyorsan megoldották a problémáinkat. A következő versenyre a Budapest Ralira már most gőzerővel készülünk!

Tóth Ottó: Hatalmas izgatottsággal vártuk a Baranya kupát de sajnos ez csak 4 gyorsasági szakaszig tartott ki. Még nem tudjuk mi okból de, sajnos a motorban valami megállt és emiatt feladni kényszerültünk a versenyre. Pedig nagyon kényelmes tempóban inkább taktikusan szerettünk volna menni és ennek ellenére nem sikerült, mert a technika ördöge beleszólt ebbe a forrón tálalt Mecseki versenybe. Remélhetőleg a napokban kiderül mi volt a probléma okozója és Budapesten teljesen kisimúlva tudunk támadni! Mindenkinek köszönjük a szurkolást és a sok képet!


Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu,

Zöldautó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu, Matricakell.hu

Baranyára hangolva

Tóth Ottó – Erdélyi László

Lada VFTS

Historic Hobby Car H/1

Tóth Ottó és Erdélyi Laci Miskolcon versenyeztek utoljára. A fiúk most Baranya Kupán ismét összeülnek és hajszolják a másodperceket. Teszt közben kérdeztük a srácokat…

Szia Ottó, újra versenyautóban….hogy érzed magad?

Őszintén megvallva fáradtan. Nagyon sok volt a munka es sajnos minden csúszásban van és a kocsival való gondok még jobban felemésztették energia tartalékainkat. Mindig próbálok pozitív lenni de most elég nehéz, várjuk a versenyt nagyon és várjuk hogy sok örömteli percet adjon a Ladánk!

Ha jól tudom történt némi fejlesztés a kocsin, amiket itt Brezován próbáltál ki, beváltak?

Tóth O.: Igen, történt némi változás az autón próbáltuk lejjebb ültetni, de ez úgy érzem jelenleg borzasztóan sikerült. A kocsin nem éreztem ezt, hogy annyira rossz lenne de bízom benne,hogy a hegyekben és a dobálós részeken is jó fog működni aztán Baranya után ezt feltétlenül orvosolni kell!

Rég ültetek kocsiba, a Baranya kupa elég hosszúnak ígérkezik. Hogyan lehet ennyi idő kihagyás után felkészülni, úgy hogy a többiekkel felvegyétek a versenyt?

Erdélyi L.: Igen, ez elég nehéz és megnehezíti a helyzetünket, hogy a hétköznapokban távol vagyunk egymástól, mindig visszatekintünk az előző versenyekre, próbáljuk azokat kielemezni, hátha megtaláljuk a további lehetőségeinket mind magunkban és az autóban, hogy előrébb tudjunk lépni. Összességében próbálunk mindent megtenni a legjobb eredmény érdekében. Igyekszünk mentálisan jobban rákészülni illetve a pályabejáráson jól feldolgozni a gyorsasági szakaszokat.

Pécsi pályák mennyire vannak fejben? Szeretsz rajtuk versenyezni?

Tóth O.: Volt már alkalmam menni itt, de minden évben más pályákon mentünk. Talán vannak rész egységek, amik voltak, de most is számomra a pályák legnagyobb része új.

Hova várod magatokat? Milyen céllal vágtok neki a versenynek?

Tóth O.: Nyolc hónap alatt egyszer ültem a versenyautóban, de még személyautóban is csak párszor, mert külföldön nem vezetek! Szeretnénk beérni a célba, szokni kicsit az autót versenykörülmények között és reményeink szerint ez az élményautózás a Mecsekben jót tesz majd a közeledő Budapest Rallyera, amin már be szeretnénk vetni minden fegyverünket: a jól felkészített VFTS-t, a Lacival közösen kiépített tudásunkat és a bátorságunkat is! Mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánok! Köszönöm!

Végezetül, szeretnénk sok sikert kívánni a versenyhez!:)

​Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft.,  Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu

Veszprém után elégedetten

Szabó Laci- Papp Tomi
Lada Vfts
ORC P/12

​Csapatunk egyik új páros a Szabó-Papp kettős. A pilótát a régi rajongok, már jól ismerik. Szabó Laci egy kultikus alakja a magyar rallyesportnak és most csapatunkat választotta a 2017-es szezonban. Az idei első versenyük a Veszprém Rallye volt, ami sajnos kicsit felemásan sikerült nekik. A fiúkat kérdeztük a verseny után…

Sziasztok, kérlek a fiatalabb rajongóknak kicsit mutatkozzatok be!

Szabó L: Huszon egy-két éve ismerkedtem meg a rallyval,  több versenyautó típust is volt szerencsém kipróbálni de örök társként a Lada VFTS maradt meg.  Rengeteg versenyen volt szerencsém résztvenni a VFTS-el a Magyar bajnokságban és számos külföldi futamra is eljutottunk… talán a rajongóknak  a havas osztrák és cseh versenyek kalandjai lehetnek a legemlékezetesebbek… Az évek alatt próbáltam mindig eredményesen, gyorsan és mindezek mellett látványosan is közlekedni a típussal megköszönve a rajongók bíztatását a pálya szélén, szem előtt tartva mindig hogy a versenynek a célban van vége így sokszor a versenyautót a hátamon is de bevittem a célba, versenyek feladása csak a legvégső esetben volt elfogadható mikor már nem mozdult az autó. Talán innen is az örök szlogen „ olyan nincs hogy vége van egy gyorsnak…”

Papp T: 2004be barátaim vittek el életem első autó versenyére. Kicsit különleges is a dolog mert Lacit láttam elsőként a pályán. 13 év elteltével meg neki diktálhattam az itinert J Én is mint sporttársaim sprint versenyeken kezdem trabival majd jöttek az rte , orb , terep rally futamok. Nagyon sok féle autóhoz, pilótához volt szerencsém az évek során akikkel több bajnoki címet is sikerült bezsebelni. 

A verseny előtt nagyon sokat dolgoztatok a kocsin, hogy elkészüljön. Sikerült tesztelni is picit, hiszem már rég ültél autóban?

Szabó L: Idő hiányában a teszt általában az első etap szokott lenni… Viccet félretéve tényleg nem tudtam az autóval menni a verseny előtt, így a gépátvételen ültem benne először.

Milyen céllal vágtatok neki a magyar Akropolisz rallyenak? Nehezítette a dolgotokat, hogy a kategóriában az egyik fő rivális páros a csapattársatok is?

Papp T: Azzal a céllal vágtunk neki Veszprémnek, hogy érezzük jól magunkat , tudjunk menni egy „jó ízűt” és természetesen érjünk el minél jobb eredményt. Nem sakkoztunk az erőviszonyokon valamint, hogy ki hol versenyez, próbáltunk magunkra fókuszálni.

Sajnos az első nap végén nem láttunk benneteket a célban, mi történt?

Papp T: Miért nem láttál? Nálatok vacsoráztunk! :P Viccet félre téve , mindjárt az első Jutas kb felénél futómű gondunk akadt és mivel a gyors végén nem volt szerviz úgy döntöttünk nehéz szívvel de kiállunk. Külön köszönet a nézőknek akik nem hagytak kiszáradni minket továbbá a szervizes srácoknak, hogy ilyen gyorsan ránk találtak és orvosolták a problémát!

Vasárnap már nem volt gondotok?

Papp T: A port leszámítva semmi.  A super rally büntetésünk miatt már végképp csak magunknak és a nézőknek autóztunk, ami a visszajelzések alapján elég jól sikerült J Sőt, nap végén a harmadik helyen találtuk magunkat. A történteket, körülményeket figyelembe véve elégedettek lehetünk az eredménnyel.

A murva mindig egy izgalmas vezetési élményt tud nyújtani. Direkt erre a versenyre bazíroztatok, vagy csak így hozta az élet?

Szabó L: Egyformán szeretek murván és aszfalton versenyezni, igaz aszfalton mindig azok a szakaszok feküdtek jobban amelyek technikásabbak, koszosabbak,  talán pont azért mert vezetésben kicsit hasonlít a murvához. Szombathely lett volna az első verseny de sajnos az új motor nem készült el időben, így Veszprém lett a főpróba.

Végezetül, mikor láthatunk titeket legközelebb?

Szabó L: Következő versenyünk a Mecsek Rally, tavaly sikerült megnyerni és mivel hazai verseny ismét szeretnénk egy hasonló eredményt elérni.

Együttműködő partnereink:

Feibra Kft, Domb Média Kft, CM Logisztika Kft, KS Partner Kft, W-Protect Kft, Tom Trans Kft, Dekotex Kft, Vinogrape Kft, www.italstore.hu, Rolling Wash , Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu


Veszprém Rallye-ra készülve

Czézinger Kristóf-Szőke Nikolett

Lada 2105

Rallye2 P/12

Czézinger Kristóf és Szőke Nikolett Veszprémbe csatlakozik be rallye2 legnépesebb kategóriájába Ladájukkal. A fiatal pilóta eddig több márkával is versenyzett már és több bajnokságot is kipróbált, de a rallye2 lett a favorit. A típus számára nem ismeretlen, de a dupla weberek ismeretlenek lesznek.

Sziasztok, mutatkozzatok be nekünk!

C. Kristóf: Sziasztok, 2013-ban kezdtem el sprint versenyeken indulni több-kevesebb sikerrel. Voltak szép eredmények, de sajnos sokszor utolért a balszerencse. Két évvel később lehetőség adódott rá, hogy kipróbáljuk magunkat a másodosztály mezőnyében. Szombathelyen bíztatóak voltak az eredmények, majd következett a Veszprém rally, ahol egy bukfencet követően megsemmisült a versenyautó. Ezt követően 2 sprint versenyen elindultam még, de a másodosztályba sajnos nem tudtunk vissza térni egészen mostanáig.

Sz. Niki: 2012-ben navigáltam először egy rallysprinten, szintén Ladában, ott lettem az autósport szerelmese. Utána két évig terep rallyban mentem állandó pilótával, Kaposi Zolival, majd jött egy két rally verseny, most szintén terep-rallyzom Kapitány Dorottyával. Nagy örömömre szolgált Kristóf megkeresése, legutóbb nagyon jó hangulat volt az autóban.

Már mentetek együtt 2015-ben Szombathelyen, akkor sajnos nem értetek célba, viszont a tempótok biztató volt. Hasonló reményekkel vágtok nekik a veszprémi viadalnak?

C. Kristóf: Számomra a legfontosabb, hogy felszabadultan tudjunk egy jóízűt autózni és célba érjünk. Elég rég mentem verseny tempóban, úgyhogy vissza kell rázódnom illetve Nikivel is össze kell szoknunk, de ha mosollyal az arcunkon szállunk ki az autóból, akkor nagy gond nem lehet. Eredmény szempontjából nincs különösebb elvárásom, de kíváncsian várom, hogy hova leszünk elegek ebben az erős mezőnyben.

Sz. Niki: Kristóf jó pilóta, emlékszem arra a versenyre, nagyon szuper időket mentünk. Sajnos idő előtt ki kellet szállni a viadalból, így nem volt sok időnk a közös munkára. Meglátjuk mire lesz elég a tudásunk és az autó, bízom abban hogy egy jó hangulatú versenyen vehetünk majd részt, ahol gyakorolhatunk együtt. 

Kristóf mesélj, kérlek kicsit az autóról? Mit lehet róla tudni?

Tavaly augusztusban került hozzám a kocsi, azóta folyamatosan alakítjuk az igényeimre. Homológ 1,6 A-s autóról van szó, benne van minden ami lehet a szabályok szerint. Az eredeti tervhez képest annyi változás történt, hogy 10.-én volt egy tesztverseny a Rábaringen és sajnos a balszerencse most sem került el..., megadta magát a motorunk. Készül már az új erőforrás és kap két weber karburátort is, úgyhogy az eredetileg tervezett 6-os kategória helyett p12-ben indulunk.

A veszprémi lőtér nem éppen az autót kímélő pályák közé tartozik, viszont ritmusa és technikája a pilótát ösztönzi a nagy tempóra, hogy tudja ilyenkor egy navigátor fogni a versenyzőt? Neki kell észben tartani, hogy a célban van vége a versenynek?:)

Legutóbbi versenyünkön nem volt gond a figyelemmel és navigálási hiba sem volt, bízom benne, hogy ezen a versenyen is hasonlóan jól tudunk majd együtt működni. Mindig észben tartom, hogy a versenynek a célban van a vége, és ha szükséges Kristófot is próbálom erre inspirálni. A rallye nem egy gyorsan bevett kanyaron múlik, érezni lehet mi az amikor ezt tudatni kell vele és reménykedek abban, hogy hallgatni fog rám. A veszprémi lőtér sok meglepetést tartogat, így kihívás lesz mindkettőnk számára a hétvége.

Rég ültetek már autóban, lesz előtte murvás teszt?

Szerettünk volna most hétvégén autózni egyet, de sajnos a motor probléma miatt ez meghiúsult. Az idő rövidsége miatt úgy tűnik, hogy nem fogunk tudni tesztelni.

Köszönjük sok sikert!

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft.,  Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu

Újabb PSZA sikerek Fehérváron 

http://rallyfeeling.hu/ujabb-psza-sikerek-fehervaron/
By Sipos Attila

A PSZA Motorsport két párossal vett rész az Országos Rallye Bajnokság negyedik fordulóján, a Székesfehérvár Ralin. A bajnokság ezzel a versennyel ismét az aszfaltos gyorsasági szakaszok felé vette az irányt. A Szőnyi-Szarka és Födő-Balázs párosok közel 150 km gyorsasági szakaszon küzdöttek a másodpercek és az ellenfelek ellen. A verseny végén a két versenyzővel és a csapat egyik vezetőjével, Papp Arnolddal beszélgettünk.

Papp Arnold: A Szombathely Rallye után kérdéses volt sokáig a Székesfehérvár Rallye, ezért mi is kicsit aggódtunk, hogyan is lesz. Végül csak sikerült megegyezni és megrendezni a versenyt. A Rallye2-es pilótánk, Szabó Atsi piros Ladá-ja egy kisebb felújításon esik át, így ezt a versenyt most eldobtuk, hogy az év második felét meg tudjuk nyomni a jobb eredmények érdekében. Historic-os pilótáink közül csak Szőnyi Andrisék álltak oda a rajtvonalhoz, ezzel bebiztosították a kategória győzelmet az idén is. Úgy gondolom, lassan de biztosan az abszolút értékelésben is oda kell majd figyelni az eredményeire, ami örömmel tölt el bennünket. Az idei évben az ORC bajnokságban vitézkedő Födő Imi csapatunk húzó egyénisége. Sajnos ki kellett hagynia a Szombathely Rallye-t , amit a Székesfehérvár Rallye-n próbáltunk pótolni. Az autó egy karcolás nélkül megúszta, semmilyen technikai probléma nem hátráltatta a hétvége folyamán, ebbe most egy kategória 4. hely volt. Nem rossz ez az év végi elszámolásban, de a következő murvás versenyen megpróbálunk szépíteni. 
Veszprém következik, ahol remélhetőleg Födő Imi és Szabó Atsin kívül még egy pilótával fog gazdagodni egyesületünk, de ez egyelőre legyen még titok…

Födő Imre: Nagyon vártam már a Székesfehérvár Rallye-t, mert sajnos a szombathelyi versenyt ki kellett hagynunk. Reménykedtem benne, hogy kész lesz az új futómű, de nem mertünk kockáztatni, tesztelés nélkül odaállni, így a fiúk csak a fogasléces kormányművet faragták fel. Most először végre minden jó volt, az autóval picit gurultunk is a verseny előtt. Sajnos most én nem voltam 100 %-ig a versenypályán, ez meg is látszódott az eredményeken. Gratulálunk a kategória társaknak, szeretek murván menni, így most Veszprémben felszívjuk magunkat és támadunk!

Szőnyi András: Sikeresen célba értünk a Fehérvár Ralin, így a legfontosabb célt teljesítettük. Abszolútban is igen előkelő helyezést értünk el, így már behozhatatlan előnyre tettünk szert a D2-es kategóriában, tehát megvédtük 2017-ben bajnoki címünket. Tavaly is nagyon szerettem a fehérvári pályákat, idén sem volt ez másképp, habár a Csákberényt, a kedvencemet szétdarabolták. Első kör után egy igazán biztató abszolút második helyen voltam, így nagy önbizalommal indultunk neki az utolsó körnek. Jól is indítottunk Csákberényen, de a közepénél egy megúszást követően egy nagy kátyút kaptunk be, ami valami problémát okozhatott a futóműben. Innentől a ritmus és az önbizalmam is elszállt, nem tudtunk olyan gyorsan autózni, mint kellett volna. A gyorsasági után még konstatáltuk, hogy a töltésünk is elszállt, így azt is etapon kellett orvosolnunk. Kiestünk a ritmusból és egészen lecsúsztunk a végére az abszolút negyedik helyre, de ezt jól jelzi, hogy milyen szoros küzdelem kezd kialakulni a Historicban, ahol lassan nem szabad hibázni, mert 10 másodpercen belül van az első 6-7 páros. Az autóval ilyen tekintetben nem volt probléma, nekem kell jobban összeszednem magam fejben, a nemvárt akadályokra. A szervizcsapat, több mint hibátlanul működött, szeretném megköszönni nekik a felkészítést is és az áldozatos munkájukat, a Kasza Motorsportnak, Tajti Bencének, Horváth Zolinak, és Berente Gábornak. Következő versenyünk a Baranya Kupa lesz, remélhetőleg ott már az új homológ váltóáttétellel és fejben is tovább tudunk gyorsulni. Így nincs más hátra, mint előre!

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu

“Mindig hallgass a versenymérnökre!”

http://rallyfeeling.hu/mindig-hallgass-a-versenymernokre/
By Sipos Attila

A PSZA Motorsport az első murvás fordulón egy párossal indult, Szabó Attila és Balázs Kornél a Rallye2 P12-es géposztályában küzdöttek a pontokért. Számukra jól alakult a verseny, hiszen az első nap végét az abszolút ötödik helyen zárták. Vasárnap kicsit nedves talajon kezdődött a verseny, de a fiúk az első napi teljesítményükre még egy lapáttal rátettek és abszolút negyedik időt futottak. Sajnos egy apró technikai gond megszakította a további javítást, így a biztos célba érkezés volt a cél. Ezt a feladatot hibátlanul teljesítették, így abszolút hatodik helyen végeztek, illetve kategória és Lada kupa második helyen.

Az Iseum Ralin Te voltál a PSZA Motorsport egyetlen versenyzője. Mennyiben volt másabb ez a verseny, hogy csak rád koncentrált a csapat?

– Igen, mi indultunk egyedül a csapatból, izgultam is miatta, mivel egy apró hiba (lásd tavaly sikerült egy totált dobni…) is elég ahhoz, hogy nagy kudarccal végződjön a verseny. Viszont mint mindig, most is megkaptuk a maximális törődést csak velünk tudtak foglalkozni, lesték minden gondolatunkat. Bizonyítani szerettük volna, hogy megérdemelten fogadtak be a csapatba.

Balázs Kornél személyében egy új navigátort avattál a jobb oldalon.

– Balázs Kornél már tavaly ült mellettem a Miskolc Ralin, de sajnos másfél gyorsaságit tudtunk teljesíteni. Peti és Kata nem értek rá, így kézenfekvő volt számomra, hogy elsőként Őt kérjem fel navigátornak. Boldogan igent is mondott, köszönöm neki is a profizmusát, segítségét, valamint a jó hangulatot a kocsiban.

Ezelőtt a verseny előtt milyen tapasztalatod volt már murván?

– A murvát nagyon szeretem, hátsókerekes autóval keresztbe lehet menni időveszteség nélkül, illetve a motor teljesítmény különbség nem hátráltat annyira, mint aszfalton. Mikor kezdtem a Ladázást sok versenyt rendeztek murván, homokon az akkori Túra bajnokságokban, amiknek oszlopos tagjai voltunk. Tehát sok tapasztalatunk volt régről is. A tavalyi Iseumon is az abszolút negyedik helyen álltunk, mielőtt vétettem egy apró hibát…

Hogyan éltétek át a verseny első napját?

– Acsádra nagy drukkal álltunk a rajtba, próbáltunk koncentráltan, összeszedetten menni. A rajt után meglepődtem, hogy a motorunk annyira jól muzsikál, mint még ebben az évben soha és ez megadta az alapot a jókedvünknek és nagyon élveztük belülről. A katlant is ismertük már az elmúlt évekből, csak arra koncentráltunk, nehogy nagyobb hibát vétsünk, szerencsére egy kis baki még belefért, amivel pár másodpercet vesztettünk, de a jó hangulat megmaradt az első nap végéig.

Nem lehettek elégedetlenek, hiszen abszolút hatodik helyen fejeztétek be a versenyt, illetve egy P12 kategória és Lada Kupa második helyet autóztatok össze! Köszönet a versenymérnöknek? 

– Sikeresnek mondanám az eredményünket, hiszen kiszakadt hátsó futóművel teljesítettük a vasárnapi gyorsasági szakaszok 90%-át, így nem tudtunk harcolni a jobb helyezésekért, csak arra összpontosítottunk, hogy biztosan célba érjünk. A csapat maximálisan kitett magáért, mindig olyan állapotba hoztak a kocsit, hogy teljesíteni tudjuk a teljes versenytávot. A hivatalos teszten éreztük, hogy nincs elég erőnk a motorba, majd generátort és önindítót is cseréltünk. Papp Arnie és Szabó Árpi végzi a kocsi felkészítését, ők állítják be, versenyek előtt tesztelik az esetleges újításokat. Próbáltunk rájönni, miért nem megy úgy, ahogy egy ilyen motornak kellene. Majd Arnie előállt egy ötlettel, de én nem bíztam benne, hogy köze lehet a dolognak. Igaza lett, ezért tudtuk az elért eredményünket véghezvinni. Így lett a verseny mottója a “Mindig hallgass a versenymérnökre!”

Székesfehérváron találkozunk?

– Fehérvár még kérdéses számunkra, olyan állapotba kell hozni most a kocsit, hogy tudjunk vele biztonságosan versenyezni. Nagy köszönet mindenkinek, aki segített bármilyen formában minket! Ridács Kata, Kovács Marica, Lovászi Peti, Keresztesi Petya, Psza Motorsport, Arnie, Árpi, Fekete Gergő.

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu


Csapatunk egyik új párosa Tóth Ottó és Erdélyi László 

Tóth Ottó- Erdélyi László
Lada VFTS
​Historic Hobby car Kupa

Csapatunk egyik új párosa Tóth Ottó és Erdélyi László. A fiúk a historic hobby car kupában versenyeznek az idei szezonban, ám sajnos nem tudnak egész évet teljesíteni. Miskolcon, mind a két napon jó tempót tudtak diktál, ám egy kanyar a végén kifogott rajtuk. A fiúkat faggattuk a továbbiakról és a Miskolcon történtekről…

Sziasztok! Első körben kérlek, titeket mutatkozzatok be!

Tóth Ottó: Sziasztok, köszöntök mindenkit! Az nem titok, hogy hatalmas megszállottsággal vagyok a rallye sport iránt. Az már más kérdés, hogy sajnos nem művelhetem főállásban, de gondolom, ezzel sokan vannak így. Egerben tanultam és végeztem, mint Földrajz – Testnevelő tanár. Lényegében 11 éves munkám van benne és már hét éve élek és dolgozok ezért Angliában. Ennek ellenére meg tudom számolni a versenyeimet a két kezemen sajnos… Egyébként tanárként és személyi edzőként dolgozok. Az, hogy Erdélyi Lacival tudok menni hatalmas örömmel tölt el, mert rengeteget tudok tőle tanulni és fantasztikus hangulatotban telnek el a napok amiket akár egy-egy versenyen is eltöltünk.

Erdélyi Laci: Sziasztok, üdvözlet mindenkinek! A 80-as években kerültem közelebb a rallye-hoz, Ladás csapatnál kezdtem szervizesként, amíg a Baldauf Attila- Gyug Béla páros versenyzett sokat tanultam a sportról (gumizás, itiner írása). Abban az időben váltott talajú gyorsasági szakaszok voltak a versenyeken és a megfelelő gumikat el kellett juttatni a következő pályához a tréning autóval, általában sietni kellett szerencsére az is élvezetes volt anno. Versenyzői engedélyt a rallye II. osztályba 1992-ben váltottam büszke vagyok a licencem sorszámára (222) ami, megegyezik a Lada homológ számával. A 90-es évek közepén egy kis szünet, család, négy gyönyörű lányom van, imádom őket! Majd pár év múltán Zsíros Imi (Zsírpapa) navigátora lettem jó barátság alakult ki közöttünk Ö is sport és családszerető apuka. Zsírpapa a megöregedett VFTS-ét építi újjá, addig „kölcsön adott Ottónak”, most vele versenyzem immár két éve.

A szezonnyitó versenyre alaposan felkészültetek, ugyanis a versenyt megelőzően a csapat hivatlos tesztjén is részt vettetek. Ez látszott a versenyen, hiszen nagyon jó tempóban autóztatok ám, egy szalagkorlát útban volt…Mi történt veletek?

Tóth Ottó: Igen, részben igaz az állítás. A teszten rész vettünk, de nem mondanám, hogy az lett belőle, mert 3km-et, ha megtettünk aztán belepillantottunk a motortérbe - és nagyon jól tettük, mert majdnem kigyulladt az autó a fittingelés miatt. Tulajdonképpen sikerült felmelegíteni a gumikat… aztán vége lett a tesztnek.

A teszt jó lett volna, mert 4-5 havonta sikerül autóba ülni, ami nem nagy előny a számunkra. A második helyen álltunk, de mivel nem sokat megyünk óvatoskodni sem akartunk annyira, hiszen ez csak egy verseny. A fények miatt is tulajdonképpen későn vettük észre a leülepedett port, amin mi is megcsúsztunk és nem volt szerencsénk a kihajlott korláttal ütköztünk és eltűnt a futómű a VFTS alól. Így sajnálatosan kiestünk. Bár nagyon élveztük a versenyt!

Nem könnyű a helyzetetek ugyanis te külföldön dolgozol, és nem tudsz minden versenyen részt venni, hol láthatunk titeket legközebb?

Tóth Ottó: Terveink szerint Baranya Kupa lesz a menün, de még van tervben pár verseny, ha minden sikerül összeállítani. Erdélyi Laci illetve kedves barátom a Papp Lali segítségével ezt már el is kezdtük összehangolni mert így a távolból nem egyszerű semmi sem.

Ottó egy fiatal titán, hogyan tudod kordában tartani?

Erdélyi Laci: Oti igazi sportember, fáradhatatlan mindent megtesz, hogy versenyezhessen, hiszen Ő jelenpillanatban az álmait valósítja meg amikor versenyezhet, na jó az enyémet is csak az régebbi. A legfontosabb szerintem amit Otinak elsőnek kellett elsajátítani az itiner írása ás adaptálása a gyorsasági szakaszokon, egyet és ugyanazt értsük azon amit leírtunk és visszamondok. Gyorsan tanul, fejlődik, érti a miérteket hogyan kell alkalmazkodni neki és nekem is ha az autót fejleszti,más kotta kell. Ami nekem is fontos, hogy jó csapatban vagyok nem érzem a korom a fiatalok között. Szerintem már közel vagyunk ahhoz, hogy jöjjön Otinak az eredmény is ami szintén fontos egy tanárembernek mint Ottó J.

Az autót sikerült a miskolci sebekből felállítani?

Az autót Bata László gondos kezeibe tettem, aki eddig is kiváló munkát végzett az autón.  Próbálunk fejleszteni, de nem hiszem,hogy sokat tudunk. Ahogy mondani szokták:  az anyagi kár jelentős. Egy széles futómű előre már nagyon kell, hogy ezzel is növeljük a tátongó technikai lyukat és csökkentsük a hátrányunkat  a többiekkel szemben.

Köszönjük szépen az interjút!

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., VirtechLabs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., SolarPro-Tech Kft.,  Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Petersgumi.hu

Mindenki meglátta a kockás zászlót 

Födő Imi és Hetesi Viktor látványos autózással az ORC P/12 második helyén ért célba és megszerezte a 2wd kupa harmadik helyét is. Mészi Ati és Pataki Jenő a Historic bajnokság D/2 kategóriáját nyerte meg, a Szőnyi András – Szarka Dávid páros pedig második helyezett lett ugyanebben a kategóriában. 

Papp Arnie: Sziasztok! Nagy boldogsággal tölt el, hogy a négy induló autónkból az összes meglátta a kockás zászlót a vasárnapi salgói céldobogón. Historic-os fiúknak két futamnak számított ez a hétvége is és felváltva győztek szombaton Szőnyi Andrisék, vasárnap Mészi Atiék, így mindkét félre büszkék lehetünk. Födő Imiék az ORC értékelés 2WD kupa 3. helyén, míg a P12 kategória 2. helyén végeztek. Nagyon erősnek mondható az idei mezőny, szóval úgy gondolom, elégedettek lehetünk az eredményekkel. A Rallye2-es pilótánk Szabó Atiék talán a legkeményebbnek mondható mezőnyben próbálnak helytállni. A fiúk reggel egy picit bealudtak, amit a délután folyamán javítottak és a részeredményekben már látjuk, ott vannak az élmezőny közvetlen közelében. A kötelezőt hozták, meglátták ők is a kockás zászlót. Jelenleg a Rallye2 P12 csoport 3. helyén állnak, szóval ott vagyunk a tűz közelében. Most jön az idei első murva versenyünk. A Historic mezőnynek nincs murva verseny, ezeket a szép öreg autókat nem is lenne szíve senkinek felvinni a murvára. Két fős lesz a legénység Födő Imi és Szabó Atiék indulnak a Szombathely környéki pályákon. Jelenleg építjük át az autókat. Mindkét pilótánk kedveli a laza stílusú talajt, szóval már alig várjuk, hogyan is fognak állni a mezőnyben.

Födő Imi: Sziasztok! Sikeresen célba értünk. Komolyra fordítva a szót, Miskolc Ralira még nem, de most az Ózd Ralira úgy gondolom összeállt a technika. Sikerült még egy kis lóerőt belepumpálni, így nagyon tetszett az autó. Sajnos picit elgumiztuk magunkat, így az első nap nagyon sokat kaptunk az “orrkerekes” kategóriatárstól. A salgói pályákat kedvelem, próbáltunk gyorsulni, de előttünk is messze voltak, mögöttünk is, így a légüres térben, inkább beáldoztuk a tempót némi keresztbe csúszkálással, remélem a nézőknek tetszett, nekünk igen! Az autó jó, most végre olyan, amilyennek szeretném. Szombathelyen jön az első murva, próbálunk támadni előre.

Mészi Attila: Komoly felkészülést követően ismét megtréfált a technika ördöge. Rögtön az első gyorsasági első kilométerén hapcizott a “Histomobil” és nem akart engedelmeskedni. Végig döcögve az első kört végül a szervizparkban kiállni kényszerültünk. Ezt követően némi töprengés után az én “Kaszám” kisütött valamit a kis okos buksijában és az esti Park Ferm-be már nyugodtan szundizott a paripa. Másnap reggel óvatosba kezdtünk, majd pedig én voltam a hibás, mert kicsit szűkre vettem egy lassítót és az rögtön be is állította a futóművünket. A későbbiek folyamán ezt orvosolta a szervizcsapat, így viszonylag nyugiba folytattuk a versenyt. A  célba érés volt a fő szempont, de Andrisunk “műhibájának” következtében szó szerint az ölünkbe pottyant a dobogó legfelső foka. Találkozunk Baranyán!

Szőnyi András: Az előzetes célt szerencsésen abszolváltuk, mindkét nap sikeresen célba értünk, habár az eredmény nagyon felemásra sikerült és kineveztük Ceredet mumus pályának. Első nap óvatos kezdéssel nyitottunk, mind vezetésben, mind gumitaktikában. A pénteki eső miatt, esőgumikat tettünk fel reggel, de azok a gyorsan felszáradt pálya miatt elmelegedtek. A második körre tettük fel a száraz gumikat és máris jöttek az eredmények. A harmadik gyorsasági szakaszon mentünk egy abszolút második időt. Szépen jöttünk felfele, ami az abszolút negyedik helyre és a kategória első helyre lett elegendő. Második nap szintén óvatos kezdéssel indultunk neki, megint eső gumival nyitottunk. Megint hibás döntésnek bizonyult és a második körtől újból szárazra váltottunk. Egészen az utolsó gyorsaságiig nagyon tempósan közlekedtünk, próbáltunk a saját ritmusunkban autózni, ahol is egy bal 33-as kanyarban a felhordáson elúsztunk és szalagkorlátot fogtunk… A futómű sínylette meg, a fix összekötőnk kiflibe hajlott, így két kifordított kerékkel 10 km/h-val csúsztunk végig a célig. Nagy szerencsénkre és áldozatos munkájának köszönhetően az egyik szerelőnk, Tajti Bence ceredi származású, így az apukájának a garázsában gyorsan alátettünk egy másik fix összekötőt, így el tudtunk jutni a Park Ferm-be. Ezúton is szeretném megköszönni a Tajti családnak a segítséget! Most jön egy kis lakatolás, motor revízió és megyünk tovább. Nincs más hátra, mint előre.

Szabó Attila: Egy nagyszerű automata Lada Kalinát kaptunk pályabejárásra a Lada Hungary-tól, amivel a lehető legpontosabban feltérképeztük a gyorsasági szakaszokat. Az első kör elején kicsit bealudtam, a közép-kemény slick gumik csúszkáltak még reggel, majd ahogy száradt a pálya, elkezdtek működni a papucsok. A negyedik gyorson azt hittük vége a versenyünknek… Három henger működött csak, amit egy gyertyacserével sikerült orvosolni etapon, így a szervizig nem is erőltettük nagyon. Utolsó körre átnéztek a fiúk mindent és megnyugtattak, hogy nyomhatjuk neki. Sikerült is egy pozíciót javítanunk, amivel értékes pontot mentettünk. Sikerült az elsődleges célkitűzést megvalósítani, célba érkeztünk, valamint különböző beállításokat kipróbálni versenykörülmények között. Köszönet a támogatóknak, valamint a PSZA Motorsportnak, akik nagyszerű munkát végeztek ismételten! Külön köszönet Lovászi Péternek és Kovács Maricának, akik jóban-rosszban velünk vannak. A fejlesztések tovább folynak, mert ezen a versenyen már sikerült P12 negyedik időket autózni, de úgy gondolom tudunk jobbat is, ha a technika megengedi. Azon dolgozik az egész csapat, hogy javítsunk a teljesítményünkön és versenyképesek legyünk a jövőben is.

Együttműködő partnereink: Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., Virtech Labs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., Solar Pro-Tech Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Petersgumi.hu, Varázs-Garzás

Első közös verseny sok izgalommal! 

Szőnyi András és Szarka Dávid a miskolci megmérettetésen remekül szerepeltek, hiszen a Historic bajnokság a két versenynapot külön értékeli és mind a két napot sikerült megnyerniük! A párosnak ez volt az első közös versenyük, így sok volt az izgalom.

Sziasztok! Gratulálunk a miskolci futamhoz. Hogy éltétek meg belülről?

Szőnyi András: Sziasztok! Nagyon jól éreztük magunkat. Úgy gondolom, hogy sikerült igen jól összeszoknunk Dáviddal, és belaknunk az új autót. Az a tény, hogy mind a két nap megnyertük a kategóriánkat is ezt erősíti. Belülről voltak azért izgalmak, egy-kettő gyermekbetegsége most jött ki az autónak, mint például felakadt gázpedál, és leütött kipufogó.

Szarka Dávid: Először is köszönjük a gratulációt és üdvözlöm az olvasókat. Én személy szerint kellemes emlékekkel tértem haza az évadnyitó Miskolc Rally-ról. Soha nem mentem még ezeken a pályákon és be kell valljam, számomra ezek a top rally pályák! Imádtam! Különleges hangulatú, mindenféle útviszonnyal. Különösen nehéz verseny volt én azt gondolom, és szerintem mondhatom Andris nevében is, hogy kellően elfáradtunk a végére. Viszonylag hamar összeszoktunk, és hála istennek még hallgatott is arra amit mondtam. Volt pár kisebb bakim is, de ezt inkább ne feszegessük… Megpróbáltunk magunkhoz képest, kicsit spórolósabban menni, hiszen minden új volt, és egy kicsit bele kellet rázódni a helyzetbe.  Azt hiszem ez bevált és elértük a kitűzött célt, hogy épségben beérjünk a végén. Köszönjük a nézőknek a szurkolást a pálya széléről!

Ez volt az első közös versenyetek, meséljetek picit erről, hogy zajlik egy ilyen összeszokási folyamat?

Szőnyi András: Mikor navigátort kerestünk, Dávid volt az egyetlen, akinek valós tapasztalata volt navigálás terén. Már első találkozásunkkor éreztem, hogy gyümölcsöző lesz a közös munka. Eleinte egymásról néztük belső felvételeket, hogy megy egyikünk, és hogy diktál másikunk. A PSZA-nak köszönhető verseny előtti teszten ültünk autóba először együtt, és ott rögtön meg is beszéltük egymás rigojáit, megkezdődött az összeszokás. Utána nem volt más hátra, mint a pálya felírása, és a verseny. Az első pár gyorsasági szakaszon, még nem tudsz maximálisan bízni abban, amit a navigátor mond, néha el-elveszed. Ez a verseny végére, hála a hosszú össztávnak megváltozott.

Ahhoz, hogy egy páros ilyen hamar ilyen jó eredmény érjen el, kell az, hogy ti a hétköznapokban is jó barátok legyetek, vagy elég csak az alázatos sportszeretet?

Szarka Dávid: Az alázatos sportszeretet mindkettőnkben megvan. Ez majdhogynem alapvető számomra, anélkül nincs értelme versenyezni. A jóbarátság, és a jó hangulat a kocsiban is alapvető. 780 kilométereket nem lehet máshogy „elviselni” egymás mellett. De emellett tényleg, ahogy mondod, a hétköznapokban is jóbarátok vagyunk. Meglepő módon az élettársaink is nagyon jól kijönnek egymással, ami két nő esetében kész csoda…

A hétvégén rendezik a második fordulóját a bajnokságnak, hogy készültök a versenyre?

Szőnyi András: Az autót felkészítése ugyanúgy a Kasza Motorsportnál történik, mint eddig, és elsősorban kijavítottuk a gyermekbetegségeket, és az azok által okozott problémákat, mint például a felakadt gázpedál miatt elszállt 4. fokozat. Ebben Májki is segít. Szerencsére annyira nagy munka nincs az autóval, már a tartalék alkatrészek elkészítése folyik, de két fő változtatás lesz a futóműben. Ettől jobb irányíthatóságot, és nagy időbeni javulást várunk. Ha a váltóhoz is megérkezne a megfelelő 3. sebességi fokozat fogaskerék, akkor még tovább javulnának az időeredmények.

Szarka Dávid: A szombati pályák szintén újak lesznek nekem. Megpróbálok minél több belsőfelvételt nézni, és versenyzőtársaink, barátaink tanácsait kikérni és fejben összerakni a hétvégét.
Vasárnap annyival könnyebb lesz a dolgom, hogy számomra hazai pályák lesznek. Mivel én bátonyterenyei vagyok, talán jobban ismerem ezeket a pályákat, és megpróbálok a lehető legtöbbet segíteni Andrisnak, hogy célba repítsük a gombszeműt.

Mivel lennétek elégedettek a verseny után?

Szőnyi András: A célba éréssel. Semmi más nincs a szemem előtt, mint a cél. Ez a verseny is körülbelül olyan hosszú lesz, mint a Miskolc Rally, két napot külön fogják értékelni, így visszafogott tempóval kell abszolválni a távot. Többet nyerhetünk még a szezon második felében, ha itt beosztjuk a technikát. Persze örülnénk megint a kategória győzelmeknek, és nyilván fogjuk nézni a csapattársunk, Mészi időeredményét, de ha túl gyors lesz Mészi, nem fogunk utána loholni.

Szarka Dávid: Egy hideg sörrel a céldobogó után!

Köszönjük az interjút, sok sikert a versenyhez!

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., Virtech Labs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., Solar Pro-Tech Kft.,  Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft.

Még jobban felpörgetve!

Mészáros Attila és Pataki Jenő a Miskolc Rallyen sajnos idő előtt búcsúztak. Ez az esemény még jobban felpörgette a párost, hogy Ózdon már a régi tempójukat tudják diktálni. A verseny előtt beszélgettünk a versenyzőkkel...

Sziasztok! Jövő héten lesz az Ózd Rallye, amire már ti is lázasan készültök! De először mesélj, mi történt Miskolcon?

Az alapos felkészülés ellenére sajnos nem úgy sikerült számunkra a verseny, ahogy mi azt elterveztük. A nyitó napon műszaki problémák hátráltattak minket, majd a második nap reggelén egy lassító előtt kicsit későn vettük a féktávot, ezért hozzáértünk a gumikhoz, ami az autón is meglátszódott. Aznap este viszont műszaki okok miatt nem tudtunk az utolsó rajthoz beállni, így kiestünk. Egyik szemünk sír, de a másik nevet, ugyanis a két nap külön volt értékelve így hoztunk haza pontokat, de sajnos nem eleget!

Sikerült a hibát orvosolni az autón?

Természetesen, nem volt egy fatális hiba! Mondhatom azt, hogy egy 5 Ft-os alkatrész ment tönkre. Most vásároltunk két ilyen alkatrészt, hogy az ózdi és salgótarjáni pályákon ne legyen probléma.

Mi a cél Ózdon? Tavaly itt már mentetek. Ott volt egy kis malőr?!

Pataki Jenő: Szeretnénk mindféleképpen mindkét nap célba érni, ugyanis szükség van a Miskolcon hagyott pontokra! Attila most nagyon elszánt, úgyhogy azt gondolom komoly tempót fogunk diktálni.
​A tavalyi hibánk miatt a nézők nagyon megjegyeztek minket, úgyhogy most szeretnénk egy szép autózással megköszönni nekik az akkori segítséget.

A historic autó és bajnokság mellet komoly múlttal rendelkezik a csapat! Mondhatni 300 év rutinja áll mögöttetek!
Meséltek egy picit erről? Hogy mit is jelent ez?

Szerettünk volna a Historic bajnokság nevéhez hűek maradni, és mivel már mi sem vagyunk fiatal titánok, ezért úgy döntöttünk a szervizcsapat se legyen az. Ezért úgy válogattuk össze a csapattagokat, hogy azok mindegyike nagyon 'OT'-s legyen. Ebből kifolyólag csak őszek, kopaszok, 50+-osok jöhettek szóba. 

A csapat és az autó össz életkora meghaladja a 300 évet. Büszkék vagyunk arra, hogy ez így összejött!

Kategóriátokba a fiatalság nagy erőkkel készül! Milyen a hangulat így, hogy csapattársak is vagytok? 

A hangulat az kiváló, jó dolog az, hogy tudunk egymással küzdeni, ami mindkettőnket gyorsít és inspirál.
Megmutatjuk nekik, hogy az öregember az nem vénember. A tudás nem kopik! Miskolcon sajnos az autó hibája miatt nem tudtuk a saját tempónkat autózni, de most maximális készültségben vagyunk. Reméljük, sikerrel fogjuk venni az akadályokat.

Köszönjük az interjút, sok sikert a versenyhez!

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., Virtech Labs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., KHF.hu, Ruhan Kft., Solar Pro-Tech Kft.,  Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft.


Rendhagyóan a Miskolc Rallye-ról!

Rendhagyó módon most Födő Imi és Hetesi Viktor párosból utóbbit állítjuk reflektorfénybe! Miskolcon a páros jól szerepelt, nézzük hogyan érezték magukat első közös versenyükön!

Hosszú verseny volt, ráadásul neked minden szempontból új volt, sikerült megoldani a feladatot?

A verseny tényleg elég hosszú volt, eddig a leghosszabb, amin részt vettem, de úgy érzem sikerült helytállni. Úgy gondolom elég jól össze tudtunk dolgozni, jó volt a hangulat az autóban. A csapat remek volt, nekem tényleg csak a saját dolgomra kellett figyelnem. 

Közelítsük meg navigátori oldalról a versenyt! Egy ilyen kvalitású versenyhez, hogyan kell elképzelni a felkészülést?

Nekem a felkészülés főleg abból állt, hogy rengeteg belsőt néztem a pályákról, illetve mivel Imivel sem mentem még, próbáltam elemezni az ő régebbi belső felvételeit, hogy tudjak alkalmazkodni hozzá. Próbálom előre, fejben összerakni az egész programot ez néha könnyebb néha nehezebb. Ezenkívül elkezdtem sportolni is, mert ahogy mondani szokás: "Ép testben ép lélek".

Az autóban mik a szerepkörök? Te vagy a főnök?

Mindenben próbálom Imit segíteni, hogy ő csak a vezetéssel legyen elfoglalva, véleményem szerint a többi az én feladatom. Szerintem nincs főnök az autóban, egy a cél és ezért a szerviz csapaton keresztül mindenki megtesz mindent, csapatjáték a rallye, össze kell dolgozni érte.

Végezetül, Ózd rallye! Klasszikus pályák, rengeteg néző! Várjátok már, hogy a Kit Car Lada hangja újra megtelítse az erdőt?

Én nagyon várom az ózdi versenyt, szerencsére tavaly már mentem az ózdi pályákon, a Salgó környéki gyorsok újak lesznek számomra, de Ceredet nagyon várom már. Remélem legalább olyan sok néző lesz, mint Miskolcon és az idő is szép lesz. Próbálunk nem csak az idő ellen autózni, hogy a szurkolók is örüljenek!

​Köszönjük szépen, sok sikert a versenyhez!

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Chairpro Magyarország Kft., Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Ten-Line Kft., Virtech Labs Kft., Robitlág Bt., Dolphio Technologies Kft., Ruhan Kft., Solar Pro-Tech Kft.,  Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Multi Garage Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft.


Sikeres szezonnyitót zárt a PSZA Motorsport

​Készítette 2017-04-10 by Sipos Attila in ORB, Sajtóanyagok

A szezonnyitó Miskolc Rallye-n a PSZA Motorsport öt párossal vett részt, mind az ORB, Rallye2 és Historic bajnokságban! A verseny sok izgalmat rejtett, ugyanis a 780 km össztáv már önmagában sem rövid, hát még az ehhez kapcsolódó trükkös 14 gyorsasági szakasz! A verseny pénteken kezdődött a Miskolci salakmotor pályán egy prológ formában ahol csak a látvány számított ugyanis a verseny értékelésébe nem számított bele.
A hétvégén a szerencse is velük volt, ugyanis a csapat majdnem minden párosa kupával tért haza!

Födő Imre: Nagyon élveztük a versenyt. Már a pályabejárásnál éreztük, hogy szeretni fogjuk a pályákat. Ez így is lett. Kánó-Ragály és Mályinka-Garadna kifejezetten tetszett nekünk. Kihordás volt bőven, de mi élveztük, és így a nézők is talán jobban ki voltak szolgálva, jó volt látni milyen sokan voltak a pályák szélén! A versenyrendezés is elég jó volt, csak két kis csúszás volt, de az is a balesetek miatt ami sajnos benne van a pakliban… Az egyiknél bement a mentő, de utólag kiderült, hogy szerencsére nincs nagy baj. Ezúton is mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk a versenyzőtársunknak. Tényleg jó élményekkel zártuk a miskolci megmérettetést, és a kategória második helyét sikerült megszereznünk.

Tóth Ottó:  Miskolc Rallye-t nagyon vártuk és nagyon jól éreztük magunkat. Az első nap tulajdonképpen ismerkedés volt a technikával, mert a tesztünk meghiúsult. Ennek ellenére fantasztikus nap volt és első helyen zártuk a napot. A második napot már nagyon vártuk és sokkal jobb időket autóztunk! Úgy érezzük sikerült a közönséget is kiszolgálni. Nagyon jő volt nekik autózni, bárcsak többet tudnánk menni előttük!!! Sajnos egy hajszálon csúsztunk el a vasárnapi Mályinka-Garadna gyorson, így kicsit mumus maradt Miskolc, de akkor is meglesz a második nap is, jövőre! Hatalmas köszönet a szervizcsapatnak és a PSZA-nak!

Szabó Attila: Ez évtől segít a PSZAa Motorsport a versenyautó félkészítésben és szervizelésében. Egy megújult kocsival vágtunk neki a Miskolc Rallye-nak, végre készen lett az új motorunk, valamint beszereztünk új gátlókat is, amitől gyorsulást vártunk mindenképp. A csapattal közösen kidolgoztunk egy stratégiát, amit szerettünk volna mindenképp betartani és úgy gondolom, sikerült is. Miszerint rég ültünk kocsiba, versenytempóba, ezért mindenképp óvatos kezdést választottunk, hogy minél jobban kiismerjük az új dolgokat az autóban. Az első gyorson látszott is az időeredményen. amit valójában csak az első kör végén néztünk csak, újak voltak a gumik, azokat sem koptattuk még be. A második gyorson jól letaláltunk, de sajnos sok kategória társunkat láttuk az út szélén, szerencsére nem baleset, hanem műszaki gondok miatt. Majd jött a hosszú mályinkai gyors, amitől kicsit tartottam, főleg a végétől, a gyors lefele iránya miatt, komolyat lehetett zakózni, aki ott hibázott. A második kőrben picit próbáltunk javulni, már jobban ráereztünk a motor használhatóságára, mert csak utcán tudtuk beállítani, a sok kötelező módosítás miatt sehol sem volt már hely a programozásra,  finomítására. Kánón hibáztam egyet, 5. és nagy tempós részén, amit hihetetlen módon megúsztunk, azért nem tudtunk javítani az időeredményünkön. Az utolsó gyorsot is sikerült gyorsabban teljesítenünk és tökéletesen fölkészített autóval célba érkeztünk. Mindenkinek szeretném megköszönni a segítséget, a nézők fantasztikusak voltak a pályák szélén.

Szőnyi András: Sziasztok! Miskolc raliról annyit mondanék, hogy sikeresen teljesítettük a kitűzött célunkat, ami nem volt más, mint a célba érés. Az csak hab volt a tortán, hogy mindkettő nap kategória első helyet megkaparintottuk. Visszafogott tempót autóztunk, mert minden új volt. Dáviddal ez volt az első versenyünk, a karosszéria vadi új és én is most ültem újra versenyautóban gyorsasági szakaszon a nagy esésünk óta. Dáviddal rögtön megvolt az összhang, hiszem hogy jó irányba haladunk és hiszem, hogy ennél már csak jobb lehet. Nagyon jó volt a hangulat a kocsiban. Az autó remekül muzsikált, maximum annyi említésre méltó volt, hogy kétszer leütöttük a második nap a kipufogót. Ezt már orvosoltuk is, hogy ez többet ne forduljon elő. A három előzőleg említett dolgok közül csak velem volt probléma, de rajta vagyok az ügyön. Második napon már kezdtem az időeredmények alapján visszatérni a régebbi tempómhoz, de ehhez még idő és tanulás kell. A lényeg, hogy Ózdon újra találkozunk a sok lelkes szurkolóval. A szervizcsapatunk munkája tökéletes volt, nekik és a Kasza Motorsportnak is köszönhető az eredményünk. Így nincs más hátra, mint előre, Ózd, jövünk.

Mészáros Attila: Örömteli várakozással mentünk a Miskolc Ralira, mivel ismerős régi pályák, jó vonalvezetésű, emlékezetes kanyarokkal tűzdelt utak vannak. Sajnos gyorsan kedvünket szegte az első és a második gyorsaságin adódott műszaki problémák. A szervizcsapatnak köszönhetően gyorsan megoldást találtunk a problémákra, de sajnos jelentős hátránnyal zártuk az első napot. A második nap kezdése sem volt sikeres, mivel az első lassító a korai kelés után már fel is ébresztett bennünket. Tetemes hátrányt sikerült rögtön az elején összeszedni, amit a sérült futóművel már nem tudtunk behozni. Majd az i-re feltette a pontot a technika és az utolsó két gyorsra nem sikerült az újbóli műszaki hiba miatt rajthoz állni. Sajnos így ki is estünk a további küzdelmekből. Természetesen az első napot értékelve második helyet értünk el, így kupát azért hoztunk haza. Köszönjük a nézők lelkesítését és segítségét. Hamarosan találkozunk a rajongókkal az Ózd – Salgó Ralin. Köszönet a szervizcsapatnak, szponzoroknak…

Együttműködő partnereink:
Kasza Motorsport, LADA Auto Hungary, Ten-Line Kft., Robitlág Bt., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Multi Garage Kft., Solar Pro-Tech Kft., FoliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Ruhan Kft., Dolphio Technologies Kft., Virtech Labs Kft., Chairpro Magyarország Kft.

Összesen háromszáz év!

Ez a szám az, ami Mészi Atiékat meghatározza! Ízig-vérig historicos csapat, hiszen nem csak az autó öreg!
Mészáros Attila - Pataki Jenő
2101-1 Lada, Miskolc Rallye előtt

Sziasztok! Utoljára februárban hallottunk rólatok a szlovák Montén voltatok. Azóta eltelt egy kis idő és lassan elérkezünk a szezonnyitó Miskolc Rallyehoz. Mi lesz az idei felállás?

Mészi: A felállás lényegében nem változott, mindössze csak annyit, hogy a csapat legénysége a Histomobilt is bele számolva háromszáz éves lett. Ez annyit tesz, hogy a szakosztályban mi vagyunk a legöregebbek.

Nem volt túl sok időtök a kocsi felkészítésre, hogy áll az autó?

Mészi: Így van! Sajnos két hónap alatt kellet megoldanunk mindent, így volt kapkodás bőven! De hál isten minden időben elkészült! Most már az autó megkapta a gépkönyvet is, úgyhogy már csak a dekor van hátra, ami remélem tetszeni fog mindenkinek.

Milyen emlékek vannak a miskolci pályákról?

Jenő: Több, mint 30 éve jártam azokon a pályákon. Már akkoriban sem voltak túl jó állapotban. El sem tudom képzelni milyen lehet most. Majd a pályajáráson kiderül, sikerült e rajta valamit javítani. Egyébként, mint helyszín ideális adottságokkal rendelkezik.

Hosszú versenynek néztek elébe, közel 800 km össztáv, amiből 170 km gyorsasági szakasz. Hogyan készültök fel egy ilyen extrém hosszú versenyre?

Mészi: Végre kocsizhatunk eleget. A felkészülés szellemi és fizikai szinten is maximális. Hetek óta az utcai Ladával (21011) járom a jobbnál jobb utakat. Pályát járni is ezzel megyünk majd. Szellemileg videó játékkal készülök.

Jenő: Szertornázom, és unokámmal memória játékot játszom.

Ha minden igaz, akkor a csapattársatok lesz a kategóriatársatok is. Tulajdonképpen egyforma autóval versenyeztek. Akkor jól gondoljuk, hogy izgalom lesz bőven?

Mészi: Segítjük egymást a felkészítésben, mivel Ő a fiatalabb ezért esélyesebb a nyerésre. Azért igyekszem majd izgalmat okozni neki is, mivel a rutin nálam van.

Hogy érzitek a csapat már összekovácsolódott?

Mészi: A Histomobilos csapat 300 évével a háta mögött, már rutinosnak számit. Ami az új csapatunkat illeti nagyon elégedettek vagyunk a fiatalos, lendületes, célratörő vezetéssel.

Köszönjük az interjút és sok sikert nektek Miskolcra!

Együtt működő partnereink:

Kasza Motorsport, Lada Hungary Kft., Ten-Line Kft., Robitlág Bt., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Multi Garage Kft., Solar Pro-Tech Kft., FóliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Maksiauto.hu, Kántor-Trans, Szakál-Metál Kft., Jano-Dob.hu, Dolphio Technologies Kft., Virtech Labs Kft., Chairpro Magyarország Kft.


Komoly támogatóval bővült a PSZA Motorsport csapata
Forrás: http://rallyfeeling.hu/komoly-tamogatoval-bovult-a-psza-motorsport-csapata/
Készítette: 2017-03-21 by Sipos Attila 
 

A PSZA Motorsport Egyesület ebben az évben a Lada Hungary támogatását is élvezi. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen segítséget tudd nyújtani egy márkakereskedő ennek a fiatal feltörekvő csapatnak. A csapat vezetőivel Szabó Árpival illetve Papp Arnolddal, a Lada Hungary részéről pedig Markó Zoltánnal beszélgettünk.

Mint a PSZA Motorsport csapatvezetője kérlek vázold fel a csapatotok idei terveit.

Szabó Árpád: Sziasztok! Azt bizton állíthatom, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket, de próbálunk mindennek eleget tenni és jó hátteret biztosítani a versenyzőinknek. Az idei szezonra egy kicsit megduzzadt a csapat, aminek én személy szerint rendkívül örülök! Három bajnokságban is lesz versenyzőnk, Födő Imre- Hetesi Viktor ORC-ben, Szabó Attila- Keresztesi Péter Rallye2-ben, Mészáros Attila- Pataki Jenő illetve Szőnyi András- Szarka Dávid pedig az Országos Historic Rallye bajnokságban fogják gyűjtögetni szorgalmasan a pontokat! Ezen kívül van még egy párosunk, akik a Historic Hobby Car kupában fognak menni Tóth Ottó és Erdélyi László! Célunk idén az lenne, hogy egy jól összekovácsolt csapatot alkossunk, és mindenkinek megfelelő segítséget tudjunk nyújtani, legyen az akár autófelkészítés, teszt vagy logisztika.

Elég komoly szponzorral bővült a támogatóitok köre az idei esztendőre!

Szabó Árpád: Igen, büszkén mondhatom azt, hogy egy Ladás csapatnak az álma vált valóra, ugyanis a Lada Hungary Kft. mögénk állt! Azt gondolom nagyon kiváltságos helyzetbe került a csapat! A cég már a múltban is komoly hangsúlyt fektet a motorsportba, de azt gondolom, ezt nem kell bemutatni! Mivel újra van képviselet Magyarországon és a WTCC-ben is szerepel a márka, így tökéletesen beleillet a csapat a cég profiljába.

Miben tud nektek segítséget nyújtani az idei szezonban a Lada Hungary?

Szabó Árpád: Sok segítséget kapunk a Ladától, mivel kapunk pályabejáró autókat! Új Lada Vestákat, illetve alkatrész utánpótlásban is tudnak segíteni, mivel vannak még régi alkatrészek, amiket mi még fel tudunk használni a versenyautóinkban! Mindenképpen szeretnénk megőrizni ezt a jó kapcsolatot és reméljük egy hosszú távú együtt működés kezdete.

Komoly kihívásokkal teli esztendőnek néztek elébe!

Szabó Árpád: Igen, nem kis feladatott vállaltunk magunkra! Amellett, hogy licenceket váltanak nálunk a pilóták és navigátorok, a komplett versenyhétvége levezénylését is magunkra vállaltuk! Kezdve az indulástól, a szállásfoglaláson az étkezésen a szervizelésen át. Szeretnénk egy átfogó szolgáltatást nyújtani mindenki számára és ez komoly szervezéssel jár! Számunkra már szerdán el fog kezdődni a Miskolc Rallye, ugyanis akkor van a csapat hivatalos tesztje! 

Hogyan jött az ötlet, hogy támogassák a PSZA Motorsport csapatát?

Markó Zoltán: A csapat vezetői felkerestek minket és egy profi bemutatkozó anyaggal biztosítottak róla, kiváló partnerei lehetünk egymásnak. A PSZA Motorsport vezetői nemcsak az elvárható magas szintű szakismerettel, hanem óriási lelkesedéssel álltak a projekthez. A LADA újkori importőreként legfontosabb feladatunk, hogy ápoljuk a régi LADA emlékeket, de megismertessük a mai fiatalokat is a LADA új autóival. Egy nemzedék számára többé-kevésbé kimaradt a LADA élmény, ezt szeretnénk szép lassan bepótolni.

Miben tud segíteni az önök cége egy ralicsapatnak?

Markó Zoltán: Úgy látszik egy versenycsapat körül soha sincs elég autó, így a rendelkezésre bocsátott LADA Vesta és LADA 4X4 jó szolgálatot tud tenni, hogy eljussanak a versenyek helyszínére, illetve a pályabejárásoknál. Egyelőre erőforrásainkból sok másra nem futja, de reméljük, hogy sikerül kialakítani egy hosszú távú együttműködést.

Mennyi a reklámhatása a Magyar Ralinak a mai világban? 

Markó Zoltán: Szerencsére a magyar rally sport továbbra is komoly tömegeket mozgat, akiknek a szívében külön hely van a LADA márka számára. Óriási öröm látni, hogy rengeteg igényesen felújított és átépített kereklámpás és kockalámpás vesz részt a bajnokság különböző kategóriáiban. Azt is látjuk, hogy a LADA márka szeretete és a nosztalgia oda vezet, hogy egy-egy VFTS átépítésére annyit költenek a csapatok, amiből már egy sokkal fiatalabb versenyautót is talpra lehetne állítani. Mégis egy régi Zsiguli vagy LADA körül mindig ott lebeg a varázs.

Mit profitálhat a Lada Hungary ebből az együttműködésből?

Markó Zoltán: Legfontosabb célunk, hogy az új LADA modellekkel megismertessük a versenyek közösségét. A csapat rendelkezésére bocsátott nagyon látványos Vesta nemcsak a pályabejárásokon lesz látható, de az érdeklődők a szervizparkban is találkozhatnak vele és megismerhetik a LADA új formatervezési és minőségi irányvonalát. Bízunk benne, hogy a versenyre kijáró érdeklődők ugyanolyan kíváncsian fogják megcsodálni az új LADA Vestát is, mint a PSZA Motorsport gyönyörű LADA versenyautóit.

Szia Arnie! Hogy álltok az autók felkészítésével?

Arnie: Sziasztok először is. Nem unatkoznunk azt biztosan állíthatom. Szőnyi Andris fekete gr2-sét szó szerint a nulláról kellett újra építenünk a Kasza Motorsporttal közösen. Sajnos a szabályok értelmezése és a szervezettel való közös kommunikáció miatt, némileg megcsúszott a projekt, szerettük volna már sokkal hamarabb késznek tudni, de Miskolc Rallye-n ígérhetem biztosan látható lesz.

Historic szabályok miatt igen erősen korlátolt az alkotói szabadságunk, így a másik főprojektünk, amiben a legtöbb fejlesztést próbáljuk ki az egyértelműen Födő Imi VFTS-e. Mindig is szeretett egyedi autóval versenyezni, de remélem csapatunk egyik fő büszkesége egyértelműen Imi autója lesz. Elkészült a Kasza Motorsportnál az 1,6os motorja, aminek a következő hetekben jön a finomhangolása illetve, készül az egyedi első futóműve is, ami személy szerint a szívem csücske. Nagyon remélem, hogy Miskolc előtt és főleg a versenyen, már tudjuk tesztelni, és elérjük a kívánt fejlődést.

Harmadik autónk friss a csapatban és igen csak utolsó pillanatokban került hozzánk. Szabó Attila Bodnár motoros befecskendezős autóját próbáljuk tudásunkkal a Rally2 bajnokság élcsoportjába repíteni. Nem lesz könnyű feladat, de remélem minden versenyzőnk élvezni fogja a munkáink gyümölcsét és sikeresen „átszelik” a képzeletbeli kockás zászlót én akkor már boldog leszek.

Bővült a csapatotok létszáma az elmúlt időszakban?

Arnie: Igen-igen, nagyon örülünk annak, hogy egy év leforgása alatt idáig eljutottunk. Most jelenleg úgy érzem picit túlvállaltuk magunkat, de szeretjük a kihívásokat és úgy gondolom ezt is meg fogjuk oldani.  A rallye-n kívül előreláthatólag lesz autocross és rallycrossban is versenyzőnk, ami külön örömmel tölt el, hogy nem csak egy szakágban leszünk már jelen!

Miben tud nektek segítséget nyújtani az idei szezonban a Lada Hungary?

Arnie: Sokan tudjátok, nekem szívem csücske a Lada és külön örömmel tölt el, hogy sikerült velük megállapodnunk és együtt dolgoznunk. Nagyon örülünk annak, hogy a pályabejárásokra minden versenyre biztosítanak számunkra tesztautókat. Aszfalt versenyeken a legújabb LADA Vesta autót próbáljuk promotálni, kicsit megmutatni annak a közösségnek a Lada új arcát, akik hóban, sárban szélben csápolnak az öreg hátsókerekes típusnak. J A murvás versenyekre pedig a komoly terepjáró képességekkel rendelkező Lada 4×4(Níva)-kat kapunk és élvezhetjük. Emellett természetesen mi az öreg hátsókerekes autókat próbáljuk életben tartani és ebben nagy segítséget jelent a megfelelő alkatrész utánpótlás. Noha autónk 70-80%-a már biztosan mondhatóan egyedi, de még is a maradék 20-30% néha komoly gondot okoz, a nem megfelelő alkatrész utánpótlás.

Melyik versenyeken terveztek indulni az idei évben?

Arnie: Az összes idei Országos Rally Bajnokság futamán lesz legalább kettő, de inkább több autónk, szóval nem fogunk unatkozni idén sem. Emellett vannak meghívásos rendezvényeink, ahol előreláthatólag én fogom képviselni a csapatot és megpróbálok látványos autózással kedveskedni a nézőknek.

Együttműködő partnereink:

LADA Hungary Kft.,Kasza Motorsport, Ten-Line Kft., Robitlág Bt., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Multi Garage Kft., Solar Pro-Tech Kft., FóliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Dolphio Technologies Kft., Virtech Labs Kft., Chairpro Magyarország Kft.


Új csapattagokat köszönthettünk! 

Szabó Attila- Keresztesi Péter
Lada 2107, Miskolc előtt

Szabó Attila- Keresztesi Péter páros tavaly a Rallye2-es bajnokságban próbált minél gyorsabban közlekedni a P csoportos Ladájukkal. Idén sem lesz ez másképp!

Sziasztok!
Új csapattagként köszönthetünk titeket a PSZA Motorsportnál. Kérlek Titeket, mutatkozzatok be!

Sziasztok, Szabó Attila vagyok (ATIS) és 22 éve terelgetek Lada versenykocsit kisebb nagyobb megszakításokkal. Először egy N3-as széria 1600 Ladát, majd volt H csoportos illetve, A 1300 –as  rallyautót. Jelenleg egy P csoportos 1600-as injektoros motorral szerelt rally Ladával szeretnénk felállni a Lada kupa dobogójára. Mindig is erről álmodtunk, hogy egy topp kocsival, a tudásunkhoz méltóan szerepeljünk, és ne kelljen kifogásokat keresnünk  az esetleges többlet másodpercekért. Bízunk benne, hogy egy profi csapattal a hátunk mögött, ezt meg tudjuk valósítani.

Sziasztok, Keresztesi Péter vagyok 41 éves, Szegeden születtem és élek feleségemmel és kislányommal. 1994.03.26.-án navigáltam először Miskolcon „N”-es Trabantba, majd később Peugeot 205 Gti-be, Honda Civic-be, Ladába. Vidéki Csaba barátommal 2004-be és 2007-ben lettünk bajnokok RTE N/2 kategóriába. Atissal 2008-ban volt az első közös versenyünk. Szeretek navigálni és azt minél eredményesebben csinálni.

Tavaly Ózdon láthattunk titeket utoljára egy P 12-es piros Ladával. Milyen volt a tavalyi évetek?

Szabó Attila: Tavaly viszonylag későn döntöttük el, hogy átépítjük az A-s kocsinkat P-12-re és ez rá is nyomta a bélyeget az évünkre. Technikai gondokkal, de az év első versenyét az Eger Rallyet be tudtuk fejezni, célba értünk. Miskolcon minden rendben volt addig a pontig, míg be nem kellett állnunk a technikai gépátvétel után a Parcfermebe, ugyanis elment az olajnyomásunk a motorból kis fordulaton. Semmi jóra nem számítottunk a másnapi versenyen. Próbáltuk orvosolni az első szervizben, szerettünk volna mindenképp autózni a híresen jó pályákon, de a második gyorsaságin teljesen megállt a motor. Majd a következő futam Szombathelyen volt. Az első murvás verseny, kedvenceim közé tartozik, szeretünk murván autózni. Mivel nem volt motorunk vissza kellett tennünk a jól bevált A-s motort. Az első kör végén az abszolút 4. helyen álltunk, amin meg is lepődtünk nagyon, de sajnos a következő gyorson a hibámból adódóan beestünk egy tempós részen az árokba, ami komoly károkat okozott a kocsiban. Ezzel gyakorlatilag az év hátralévő versenyeinek a sorsa is megpecsételődött. Ózd Rallye előtt 2 héttel kaptuk vissza a kilakatolt lefestett karosszériát. Nagyon sokat dolgoztak rajta a srácok, hogy el tudjunk indulni az év utolsó versenyén, amit ezúton is köszönök nekik! Ezért ez egy teszt versenynek szántuk, figyeltük a kocsit és a gumi viselkedését. Tanulságos év volt!

Idén újult erővel vágtok neki a Rallye2-es bajnokságnak! Hogy telik a felkészülés? Autón milyen fejlesztések lettek alkalmazva a tél folyamán?

Szabó Attila: Végre elkészült az új motorunk, megkapott minden földi jót, amit be lehet szerezni hozzá. A kocsi felkészítését és szervizelését a PSZA Motorsport magára vállalta, hogy az ezzel járó terhet levegye a vállunkról és csak a versenyzésre tudjunk koncentrálni, tanulván a tavalyi évből. Ezektől az új dolgoktól sokat várunk az idén, kitisztult fejjel és maximális lendülettel vágunk neki az előttünk álló feladatnak. Már nagyon várjuk!  A fejlesztések nem állnak meg folyamatosan gondolkodunk, mitől tudnánk gyorsulni.

Idén mire számíthatunk tőletek? Komplett bajnokságot fogtok futni?

Keresztesi Peti: Atissal a teljes bajnokság a cél, nekem még a munkahelyi elfoglaltságaimat egyeztetni kell, hogy ez megvalósuljon.

Miskolc rallye sosem a könnyű versenyek közé volt sorolható, ráadásul vérbeli rallye gyorsaságikon kezdtek! Milyen emlékkel vágtok neki?

Keresztesi Peti: Mint, ahogy azt már említettem, nekem Miskolcon indult a „pályafutásom”, ezért ide mindig kellemes emlékkel jövök(ünk). Borsodba sok, jó, vérbeli gyorsasági szakasz van, ahol mindig nagy versenyek, csaták és esések voltak. Próbálunk maximálisan helytállni, eredményesen szerepelni.

Verseny előtt lesz teszt?

Szabó Attila: Igen lesz teszt a csapattal március 29-én egy Miskolc előtti bemelegítés és végleges beállítások megtalálása. Keveset ülünk autóban versenyen kívül ezért nagyon fontos, hogy minél több lehetőséget megragadjunk, az elméleti felkészülés ezt nem tudja pótolni.

Köszönjük az interjút! Sok sikert Miskolcra!

Együttműködő partnereink:

Kasza Motorsport, Ten-Line Kft., Robitlág Bt., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Multi Garage Kft., Solar Pro-Tech Kft., FóliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Dolphio Technologies Kft., Virtech Labs Kft., Chairpro Magyarország Kft. 


Miskolc Rallye Beharangozó!

Födő Imre - Hetesi Viktor
Lada VFTS Kit-Car
ORC P12

Födő Imre az elmúlt évben az Országos Historic bajnokságban a Hobby Car kategóriájában versenyzett a brutális Kit-Car VFTS-sel. Idén bajnokságot váltott és az Országos Rallye Challenge P12-es kategóriájában láthatjátok! Imit és új navigátorát kérdeztük, hogyan vélekednek a tavalyi és az idei évről...?

Hogyan értékelnéd a tavalyi szezont?

Födő Imre: Nagyon jól sikerült a tavalyi évünk! Minden versenyre jutott kaland bőven, de összességében egy pozitív évet zárhattunk. Év végén sikerült megnyerni a kategóriát és abszolútban is megszereztük a második helyet. Azt gondolom az autó is az év közepétől már elég jól összeállt, így élmény volt vele minden méter.

Mivel telik a felkészülési szezon? Lesz-e új fejlesztés a Kit-Car VFTS -ben?

Födő Imre: Szilveszter Rallye után próbáltam kicsit kikapcsolódni és feltöltődni, hogy az új évet kellő lendülettel tudjam elkezdeni.
​Az autót a PSZA-s fiúk és a Kasza Motorsport fejleszti illetve, revíziózza. Örömmel mondhatom, hogy elkészült az új 1,6-os erőforrásom, ami reményeink szerint el fogja érni a percenkénti 10.000-es fordulatszámot. Ezen kívül a kocsi kapott egy új hátsó hidat, ami kicsit szélesebb, mint a korábbi. A motor mellet a másik legnagyobb fejlesztés az új első egyedi csőlengőkaros futómű, amihez még egy fogasléces kormányművet is párosítottunk. Bízom benne, hogy ezekkel a fejlesztésekkel még gyorsabban és látványosabban tudok majd menni. Nagy reményekkel várom az autóval az első métereket!

Idén hol láthatunk téged, illetve ki fog melletted ülni? Szurkolók mire számíthatnak tőled?

Födő Imre: Idén a szabályváltozások miatt bajnokságot váltottunk, így az Országos Rallye Challenge P12-es kategóriájában fogunk versenyezni. Reméljük, hogy sok kategóriatárs lesz, és kiélezett küzdelmekben vehetünk részt az év folyamán.
Egy új navigátor fog mellettem ülni, ugyanis Bence egyéb elfoglaltságai miatt sajnos nem tudta vállalni az idei szereplést. Hetesi Viktor fog idén mellettem ülni a kocsiban, már várom a közös munkát!

Kérlek Viktor, mutatkozz be nekünk!

Hetesi Viktor: Sziasztok, 29 éves vagyok, pécsi lakos. Így már kisgyermekként megfertőzött a benzingőz, de 2014-ig kellett várnom, hogy megvalósuljon az álom és beülhessek egy igazi versenyautóba, mint navigátor.

Kik mellet ültél eddig?

Hetesi Viktor: 2014-ben ültem be Kaltenecker Balázs mellé. Főként rallye2-es versenyeken indultunk. A 2015-ös év közben új sofőr mellé kerültem. Pallaghy Botonddal eleinte pár rally sprint versenyen mentünk, aztán jött a rallye2 és a tavalyi évben Historic OB-ben szerepeltünk. Idén Födő Imre mellé fogok beülni és már nagyon várom a közös munkát!

Mit vársz az idei évtől?

Hetesi Viktor: Az idei év újdonság lesz számomra. Remélem, hogy az autóban jól fogunk együtt dolgozni, egy biztos minden tőlem telhetőt megteszek, hogy maximális sebességgel tudjunk közlekedni a szakaszokon. Biztos vagyok benne, hogy látványban nem lesz hiány és reméljük oda fogunk férni az elejében. 

Milyen eredménnyel lennél elégedett az idei év végén?

Födő Imre: Számomra nagyon fontos az, hogy jól érezzem magamat egy- egy rendezvényen. Természetesen szeretnénk nagyon gyorsan menni, de úgy, hogy ez a nézőknek is tetsszen, hiszen egész évben kint állnak a pálya mellet, megérdemlik, hogy egy kis látványt is adjunk nekik, hiszen miattunk jönnek el.

Hogy érzed magad az új csapatban?

Födő Imre: Fiatal srácok, nagyon fejlődőképesek és fejlődnek is! Látszik, hogy megtesznek mindent azért, hogy jól érezzük magunkat a csapatban.

Hetesi Viktor: Árpiban és Arnoldban egy nagyon elszánt és profi személyiséget ismerhettem meg. Látszik, hogy nagyon komolyan gondolják. Annyi biztos, hogy komoly háttér lesz mögöttünk!

Köszönjük szépen! Sok sikert Miskolcra!

Együtt működő partnereink:

Kasza Motorsport, Ten-Line Kft., Robitlág Bt., Fúzió Elektrótechnika Kft., Vegyél.hu, Vendrey és Társa Kft., Pánczél Kft., Multi Garage Kft., Solar Pro-Tech Kft., FóliaZ.hu, RS Felni.hu, Zöld autó, Extrémélmények.com, Dolphio Technologies Kft., Virtech Labs Kft., Chairpro Magyarország Kft.


Visszatekintés az első bajnoki évre 

Szőnyi Andrással beszélgettünk, aki a PSZA Motorsport egyik újonc pilótája volt előző évben.

Szia Andris, rég hallottunk rólad! Mesélj kicsit, hogyan láttad a tavalyi évet (az első bajnoki éved), ahol sikerült meg is nyerni a kategóriát év végén?

Sziasztok! Először is leszögezném az első bajnoki évad versenyei, az első versenyeim is egyben. Teljes bizonyosággal elmondhatom, hogy várakozáson felül teljesítettünk. Álmodni sem mertem volna jobb eredményeket, hiszen megnyertük a D2-es kategóriát. Minden szempontból tanuló év volt ez nekünk, hogy belerázódjunk a versenyek hangulatába, menetébe. Az a tény, hogy abszolútban is igen jó helyezéseket értünk el, számunkra is nagyon nagy meglepetés volt. A jövőre nézve egyértelmű célunk a további fejlődés!

Az év végén a fizikát mi sem tudtuk legyőzni, így keserédes a siker. Sajnos sok munkával újra kell építeni az autót. Viszont tudjuk annyira pozitívan nézni az eseményeket, hogy ez is csak egy újabb lehetőség a fejlődésre mind műszaki, mind vezetéstechnika ügyében. Lett időm fejben összerakni a vezetést. Szeretném, hogy ez a holt idő, amíg az autó készül, ne legyen hátrány, sőt!... ne gátoljon a bukás emléke, és maximálisan tudjak koncentrálni a felkészülési időszakra.

Az autó kezd lábra állni? Hogy tudtok haladni vele, illetve ámblokk a felkészüléssel? 

Nagy szerencsém, hogy Kasza motoros utcai Ladával nap, mint nap tudok autózni, így remélhetőleg kevésbé esem ki a ritmusból. De nem kérdés, hogy valamennyire ez be fog következni. Első dolgunk lesz, hogy ezen változtassunk, és visszaüljünk a lóra. Még mindig nem mondhatjuk azt, hogy sok kilométer lenne bennünk, így továbbra is: „Tanulás, Tanulás, Tanulás!”.

Az autó maga épül, fejlődik. A Multi Garage-nak és a Kasza Motorsportnak az áldozatos munkáját ezúton is szeretném megköszönni! Jelenleg a bukócsövezésnél, majd a fényezésnél tartunk, és küzdünk azért, hogy a gépkönyvezési időpontokat elérjük. Izgalmasnak ígérkezik az elkövetkezendő hónap...

Idén hol és, ami talán lényegesebb kivel láthatunk téged a versenyeken?

Szeretnénk teljes Historic szezont futni. Minden versenyen ott leszünk, és indulunk. Egy-egy verseny között esetleg beleférhet egy-egy Kakucs Ring kupa, vagy kisebb sprintek, hogy mint mondtam, gyűjtsük a kilómétereket.

Navigátort szerencsére találtam, Szarka Dávid személyében, aki Bodogán Ferinek navigált Rally2-ben. Meglátjuk még, hogy mennyire jól tudunk összedolgozni, de mindenképpen bizakodó vagyok. 

Mik a célok, mivel lennétek elégedettek?

A célok egyértelműek: Célba érni! Mindig ez az elsődleges nálam. Utána már jöhet bármi. Tanulni kell! De ha ez megvan, szeretném újra megszerezni a D2-es kategória bajnoki serlegét. Ebben most nagy ellenfelet kaptam... méghozzá jó barátom, és csapattársam, Mészi Attila személyében. Ő is hasonló Kasza motoros Ladával indul, mint én, így igazán apró különbségek lesznek közöttünk. Ha újra bajnokok leszünk, azzal mi maximálisan elégedettek leszünk. Persze, ha abszolútban is előkelő helyezéseket érnénk el, az már csak hab lenne a tortán.

Így nincs más hátra, mint előre!

Szeretnénk megköszönni együttműködő partnereinknek: Kasza Motorsport, Ruhan Kft., TEN-LINE TEFLON-bevonó, Szinterező és Ker. Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., FoliaZ.hu, Robitlag Bt., Multi Garage Kft, Solar Pro-Tech Kft., Zsom Travel Kft., Szakal-Metal Kft., Vendrey és Társa Kft.., BPracing.hu , Zöld Autószerviz, Maksi Autó/Autómosó Kft, RS-Felni.hu, Vianno Kft, Extremelmenyek.comÉlmények a szlovák “Montén” 

Készítette 2017-02-08 by Sipos Attila in ORB, SAJTÓANYAGOK

A PSZA Motorsport túl van idei első külföldi megmérettetésén. Mészáros Attila, Pataki Jenővel a jobbján, messze a mezőny legidősebb pilóta párosaként küzdött meg a Dobsinai hófalak között. Sajnos egy apró hiba miatt a dobogóról lecsúsztak a fiúk de a “Histomobil” legénysége, így is szép élményekkel távozott haza a messzi szlovákiai hegyekből. A csapat most már teljes erőbedobással a 2017-es Historic Bajnokságra fókuszál!

A Szilveszter Ralin láttunk benneteket utoljára versenyezni. Mi történt azóta veletek és az autóval?

A Monte Carlo Ralit otthon végig követve sóvárogtunk egy jó havas verseny után – kezdi a beszélgetést Mészi. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha indulnánk egy havas versenyen. Ezerrel elkezdtünk keresgélni, hol lehet ilyen verseny a közelben, amíg a szomszédos Szlovákiában már-már hagyományként minden évben megrendezik a Dobsinai Sprint versenyt. Kisebb egyeztetés után végül is beadtuk a nevezést és elkezdtünk felkészülni a „szlovák Montéra”

A Dobsinai részvét kinek volt az ötlete?

Igazából közös megegyezés alapján volt, a Szilveszter Ralink rövidre sikerült, így még a nagy téli felkészítés előtt gondoltuk miért ne menjünk ki egy jó hó kocsizásra. „Histomobil” is kapott néhány újítást, fejlesztést és erre tökéletes választás volt a dobsinai verseny.

Szeretsz hóban autózni?

Gyerekkoromban is sokat autóztam hóban, bár akkor még nem volt olyan ritka, mint manapság. Régi vágyam teljesült azzal, hogy sikerült egy havas hó falakkal tűzdelt versenyen indulni.

Halljuk mi történt veletek a havas-saras pályán?

Az autó nagyon jól teljesített, úgy gondolom mindent elkövettünk, hogy jól érezzük magunkat. Sikerült szerezni nagy szöges gumikat szóval minden jó volt, egy apró hiba csúszott csak a számításaimba. Egyik kanyarban sajnos becsúsztunk a hó falba és felakadtunk. Szerencsére voltak ott magyar szurkolók és igaz tetemes hátránnyal de tovább tudtunk haladni. Szeretnénk itt is megköszönni a segítséget! Ezzel a momentummal sajnos a jó eredménytől elbúcsúztunk, de tesztelés és a nézők miatt folytattuk a versenyt és sikeresen célba is értünk!

Következő versenyetek?

Most már teljes erőbedobással a Miskolc Ralira koncentrálunk. A karosszéria kap egy kicsit másabb designt, amit már nagyon várunk, illetve a tavaly szerzett harci sebeket kijavítjuk és remélhetőleg egy picit még tudunk Miskolc előtt gurulni is az autóval. Már a 90-es években is  jó versenyeket vívtam  Miskolcon, már nagyon várom, mert az egyik kedvenc helyszínem.

Kiknek szeretnél köszönetet mondani?

Először is megköszönném a PSZA Motorsport csapatának, hogy megszervezték a kijutásunkat és, hogy közreműködtek, közvetlenül segítettek.
​Továbbá támogatóinknak: Kasza motorsport,Ruhan Kft., Ten-Line Teflon bevonó,szinterező és ker, Kft.,Fúzió Elektrotechnika, FoliaZ.hu, Robotlag Bt., Multi Garage Kft., Solar Pro-Tech Kft., Zsom Travel Kft., Szakál-Metál Kft., Vendrey és Társa Kft., BPracing.hu, Zöld Autószerviz, Maksi Autó/Autómosó Kft., RS-Felni.hu, Vianno Kft.


Ki korán kel…
Készítette 2017-01-26 by Sipos Attila in ORB, SAJTÓANYAGOK

A PSZA Motorsport csapata megtette idei első métereit a kiskunlacházi FRT kupán. A zöld Lada Kit-Car-ral versenyző Papp Arnold a Lada kupa első helyét illetve az abszolút értékelés második helyét szerezte meg. 

Szia Arnie! Nem rég fejeztük be a Szilveszter Ralit, egy hónapig sem bírtátok versenyzés nélkül…
Igen-igen, „tartóztam” még a múltévből egy autózással. Kasza Zoltánnak (Kasza Motorsport) még az építés során megígértem, ha kész lesz az autó, odaadom neki egy körre és erre most kerítettünk sort. Pár kör erejéig megkapta tőlem az autót, én pedig élvezhettem a jobb oldalról a kezem munkáját. Egy önfeledt autózásnak indult, nem akartam vinni versenygumikat sem, gondoltam utcai gumival lemegyünk csúszkálni. Aztán a srácok unszolására végül beszéltem Födő Imivel, hogy a „kopott slickeket amik a raliból megmaradtak” nem-e adja kölcsön. Így picit komolyabban vettük a történetet.

Első verseny ide-oda az eredménnyel azért elégedettek lehettek!
Abszolút! Várakozáson felül teljesített az autó, és most már tudjuk, ha van gumi a kocsi alatt tudja amit kell. Az első kör után kerestem magam a 10-15. hely környékén abszolútban mint a „régi” szép időkben, de aztán szóltak a srácok hogy ne ott keresd magad hanem a dobogó környékén. Nagyon szoros csatákat vívtunk a különböző szakágakból gyakorlásként lejött ellenfelekkel, de végül felértük az abszolút 2. helyre a Zsiguli Kit-Car-ral. 2 év után újra kupát nyert a zöld csoda szóval boldogság volt a csapatban.

Mire tudtok felhasználni egy ilyen “reptéren” zajló versenyt?
Alapvetően még mindig a visszaszokásról szól és az autóval való ismerkedésről. Most kapott először az autó versenygumikat és első tesztként arra voltunk kíváncsiak elbírja-e az autó a 15-ös kerekeket. Soha nem mentem még 15-ös kerékkel és kicsit tartottam is tőle, hogy elfogja-e tekerni, de úgy tűnik a Kasza Motorsport jól dolgozott, mert a kis Mahle dugós 1,6-osnak meg se kottyant a nagykerék.

Mikor láthatjuk Papp „Arnie”-t újra versenyautóba? 
Fogós a kérdés. Most egy kisebb pihenő jön, 1-2 apróságot be kell szerezni az autóhoz, illetve a hajtásláncban is szeretnék egy picit fejleszteni, hogy ne kelljen „spórolni” az autóval. Murvát nagyon szeretem, szóval a Szombathely Ralira nagyon gyúrunk, illetve még van 1-2 verseny lehetőségként ez majd eldönti a sors.

Bár a Szilveszter Rali után beszéltünk a csapatotok idei terveiről, az eltelt szűk egy hónapban van 
valami új információ?

Folyamatosan dolgozunk a háttérben és készülődünk az idei évre. Födő Imi autójába készül az 1,6-os motor Szőnyi Andrisnak is gőzerővel készül a GR2-s kereklámpás Mészi Ati pedig Szlovákiába készül kirándulni a „Histomobillal”. Próbáljuk bővíteni csapatunk létszámát, amennyire ez lehetséges, folyamatosan vannak megkereséseink próbálunk eleget tenni mindenkinek. Egy-két dolgot talán elárulhatok. Födő Imi és Szőnyi Andris teljes szezont fog menni idén is, Mészi Ati pedig 1-2 magyar bajnokin kívül kacsingat a Historic EB felé, szóval még akár külföldre is mehetünk az idén. Emellett építünk egy N-s Suzuki-t amivel egy régi jó „Frontos” fog támadni az év második felében, de ez maradjon meglepetés.
Szeretnénk megköszönni együttműködő partnereinknek a segítséget: Kasza Motorsport, TEN-LINE TEFLON-bevonó, Szinterező és Ker. Kft., Ruhan Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., FoliaZ.hu, Robitlág Bt., Multi Garage Kft., Solar Pro-Tech Kft., Zsom Travel Kft., Szakal-Metal Kft., Vendrey & Társa Kft., BPracing.hu., Zoldautoszerviz., Maksiauto.


A PSZA Motorsport szilvesztere 

Készítette 2017-01-08 by Sipos Attila in ORB, SAJTÓANYAGOK

A PSZA Motorsport Egyesület a tavaly év végén rendezett Szilveszter Ralin három autóval képviseltette magát. A srácokat a verseny után faggattuk, a gyorsaságikon szerzett élményekről.

Papp Arnold “Arnie” – Zombori Laca

Három autóval képviseltette magát a csapatotok a Szilveszter Ralin. Hogyan sikerült a verseny a csapat számára? Sziasztok először is! Igen, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen nem várt gyorsasággal kezdett el a csapatunk alakulni – kezdi a beszélgetést Arnie. Szabó Árpival nem gondoltuk volna tavaly januárba, hogy 4-5 versenyautóval rendelkező csapatunk lesz év végére. Eközül 3 autóval érkeztünk a Szilveszter Ralira, Mészi Ati teljesen teszt jelleggel. Födő Imit is sikerült meggyőznünk, hogy a hideg ellenére, durrogjon még nekünk egyet a szeki váltós VFTS-ével, illetve jómagam, két év után újra a saját versenyautómmal sikerült a rajtba odaállni. Úgy gondolom, megtettünk mindent azért, hogy jól érezzük magunkat és a nézők is. Födő Imi még a bohóckodás ellenére is a Historicosok között megnyerte a versenyt, ami nem várt siker lett, Mészi Atiék pedig élvezték a menetet, de egy apró műszaki hiba miatt, sajnos hamar búcsúztak a mezőnytől. Ez az év nekik nem mindig sikerült jól, de most már 100%-osan 2017-re koncentrálunk és próbáljuk segíteni munkájukat.

Neked milyen érzés volt ennyi kihagyás után újra versenyezni?

Nagyon jó érzés volt újra versenyautóba ülni. Megmondom őszintén aggódtam egy picit, hogy sikerüljön szépen menni, látványosan autózni, ami elnyeri és felkelti a nézők figyelmét. 1,5 éve nem mentem „gyorsan”, illetve pontosan 2 évet építettem az autót, de a verseny után kijelenthetem, megérte! Olyan lett, amilyennek szerettem volna, Kasza Motorsport brutális motort csinált és reméljük jövőre 1-2 versenyen tudunk találkozni a R2-es bajnokságban.

Kezdesz belerázódni a csapat irányításába? 

Van baj néha! Ketten (Papp Arnie, Szabó Árpi) nagy fába vágtuk a fejszénket és talán néha túlvállaljuk magunkat, de úgy gondolom, eddig mindent sikerült jól megoldanunk és a csapategység is kezd összeállni. Mindenki tudja mi a feladata, hol a helye, szóval mindenképpen pozitívan állunk az idei évhez. Előre láthatólag, lesz versenyzőnk ORB-ben, R2-ben, és Historic-ban is, szóval nem fogunk unatkozni.

Mik a tervek a PSZA Motorsportnál az idei évre?

Elégedett versenyzők, sikeres versenyek, talán ezek a legfőbb motivációink az évre. Mint már korábban említettem, mind a három rali bajnokságban úgy tűnik lesz versenyzőnk. Egyelőre minden megbeszélés alatt van, de jelen kiírás szerint Miskolc Rali előtt mindenképpen szeretnénk bemutatni az idei versenyzőinket. Csapat szinten komoly energiát szeretnénk fektetni az eredményes versenyzésükbe, ha ők boldogok és eredményesen tudják zárni a versenyeket, mi már elértük azt, amit az év elején kitűztünk célul. 

Födő Imre – Szoó Tamás…

Milyen élményekkel gazdagodtál a Szilveszter Ralin?

Nagyon tetszett a Szilveszter Rali! Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, nem volt nagyon hideg és szerintem sokan kijöttek szurkolni a versenyzőknek. Én olyanokat kocsikáztattam meg, akik sokat segítetek egész évben, így most kicsit ők is élvezhették a versenyt belülről.

Egy pár mondatban összefoglalnád a 2016-os éveteket?

A 2016-os év nagyon jól sikerült! Voltak kisebb problémák, de összességében én úgy érzem jót versenyeztünk, ennél rosszabb sose legyen!

Mit hozhat Födő Imre számára a 2017-es esztendő?

2017-ben az 1,6-os motorral szeretnék menni és ugyanúgy élvezni minden versenyt, mint ahogy tavaly. Egyre több szurkolónk van. Új szakosztályban fogok versenyezni, ahol a fiatal vezetőség nagy lendülettel egyengeti a versenyzők pályafutását.

Mészáros Attila – Pataki Jenő

Sajnos nem volt problémamentes a Szilveszter Rali a számotokra…

Először is köszöntöm az új és a régi “rajongóimat!!! Engedjetek meg egy pici időutazást, csak hogy lássátok, nem ma kezdtük! 1998-ban kategória negyedik helyen végeztünk, amit tizennyolc év szünet követett… Ezúton is köszönöm közeli barátaimnak és egykori tanítómestereimnek (Dévényi, Pataki), valamint B.ZZZ-nek és az én “Kaszámnak”, hogy mind-ezidáig közel maradhattam a tűzhöz. A Szilveszter Ralit, mint rendezvényt pedig nem kommentálnám…

Egy pár mondatban összefoglalnád a 2016-os éveteket?

A 2016-os évet szándékosan kezdtük késve, csak az év felétől csatlakoztunk. Mindezt azért, hogy kicsit visszarázódjunk, bemelegedjek az idei szezonra. Azért így is kategória harmadik helyen végeztünk!

Mit hozhat számotokra a 2017-es esztendő?

Az idei évben szeretnénk teljes szezont menni itthon, de külföldön is tervezzük, hogy egy – két futamon rajthoz állunk. (Augusztus –  szeptemberben lennének ezek a versenyek, a többit sejtitek…) Azt, hogy ismét részt vehetek a versenyeken, elsősorban a családom “engedélyének”, hozzájárulásának köszönhetem és persze a segítőkész támogatóimnak, szponzoraimnak!

Köszönjük Támogatóinknak: Kasza Motorsport, Ten-Line Kft., Ruhan Kft., Fúzió Elektrótechnika Kft., FoliaZ.hu., Robitlág Bt., Multi Garage Kft., Solar Pro-Tech Kft., Zsom Travel Kft., Szakal-Metal Kft., Vendrey & Társa Kft., BPRacing., Zoldautoszerviz., Maksiauto.


Gumifüstös bajnokavatás 

Készítette 2016-11-09 by Sipos Attila in ORB, SAJTÓANYAGOK

A PSZA Motorsport Egyesület  párosa, Födő Imre és Szabó Bence, már a Historic Rallye Bajnokság H/2 kategória bajnokaként érkezett az Ózd Ralira, ahol is a Historic Hobby Car abszolút bajnoki címét is begyűjtötték. 2007 után Imi újra felért a csúcsra, akivel a verseny után váltottunk egy pár mondatott.

Sajnos a nevezők számán látszott, hogy a Historic mezőnyében már a Mecsekben eldőltek a lényegi kérdések, a bajnokságot illetően…

Nekünk még számított az Ózd Rali, mert másodikok voltunk az abszolútban, hiszen az idei évben elég sokszor technikai problémák miatt estünk ki, ezért fontos volt, hogy nyerjünk.

Mennyire tetszett a IV. Miskolc Autó – Ózd Rally versenykiírása?

Nagyon tetszettek az Ózd Rali pályái, hiszen Miskolc és Eger környéki pályákról van szó! Kifejezetten a kedvenceim közé tartoznak, sok néző van, jó hangulat és szerencsére az időjárás is kedvezett.

Ketten indutatok a HobbyCar kategóriában, Ti és Szetei Norbiék. Sajnos nem tartott sokáig a versengés, hiszen Norbiék már az első gyorson tetőre rakták a Peugeot-t, és emiatt rengeteg időt vesztettek. Mennyire nehéz ilyen előzmények után megtalálni a megfelelő tempót?

Igen, sajnos Norbiék már az első gyorsasági harmadik-negyedik kanyarjában felborultak, de szerencsére sikerült nekik tovább jönniük. Végeredményben nekünk a második hely is elég lett volna, ezért elég sokszor gumit füstöltünk a nézők kedvéért. Nagyon jól éreztük magunkat!

Ezek után halljuk, hogyan sikerült abszolválnotok a hat gyorsasági szakaszt?

Hát elég jól sikerültek a gyorsasági szakaszok. Az autó most volt a legjobb, így az év végére összeállt. 

Elégedett vagy az idei évetekkel?

Természetesen elégedett vagyok az idei évvel! A csapat kezd összeforrni, az autó is nagyon jól fel lett készítve egész évben, annak ellenére, hogy Szombathelyen nagyon összetörtem… Remélem jövőre is így sikerül majd számunkra a bajnokság!

Az idei év érdemi része befejeződött, de decemberben jönnek az év végi “buli versenyek”. Benneteket láthatunk valahol majd indulni?

Mi a Mikulás Ralin nem indulunk, nagyon szidják, csak tönkretennénk az autót, de a Szilveszter Ralin 100 % hogy ott leszünk és szórakozunk még egy jót!

Köszönet mindenkinek, aki hozzátett valamit is a jó szerepléshez, a csapatnak, a szerelőknek, a Kasza Motorsportnak, a navigátornak Szabó Bencének, a családnak és főként, de nem utolsó sorban a sok nézőnek, hogy ott voltak a pálya szélén!

Kasza Motorsport, Multi Garage Kft, Ruhan Kft, Ten-Line Kft, FoliaZ.hu. 


Látványosan eredményes

Készítette 2016-10-18 by Sipos Attila in ORB, SAJTÓANYAGOK

A PSZA Motorsport Egyesület  párosa, Födő Imre és Szabó Bence már BAJNOK a Historic Rallye Bajnokság H/2 kategóriájában, miután az 50. Mecsek Ralin az abszolút értékelés második helyén végeztek. A nézők tomboltak, a fiúk jól érezték magukat a kocsiban! Födő Imivel váltottunk egy pár mondatott a verseny végén.

Milyen érzés kerített a hatalmába és milyen élmények jutottak eszedbe a verseny rajtjánál az 50. Mecsek Ralin?

– Nagyon sok jó és szép emlék jutott eszembe, hiszen én már nagyon sokszor mentem a Mecsek Ralin. Talán már a 25.-en is ott voltam/voltunk. Iszonyatosan jó versenyek voltak itt mindig, jó a Mecseken újra menni. Életem egyik legjobb versenye is itt volt és most is élveztük.

Az első napi gyorsaságik a késő estébe nyúltak. Mennyire tetszettek a csúszós, szűk pályák?

– Sajnos a sok munka miatt nem tudtuk bejárni az első napi pályákat, de így is jobban sikerültek, mint gondoltuk volna. Szeretem a csúszós pályákat, hisz mindenkinek csúszik.

Másnap mi történt veletek?

– A másnapi pályákat sikerül felírni, ezért ott a hat gyorsból ötöt meg is nyertünk, az egyik gyorson megforogtunk , ezért az rosszabb lett, de örültünk, hogy nem csúsztunk be és mehettünk tovább.

Elégedett vagy a kategória második hellyel?

– Igen, a második helynek nagyon örültünk, mert végig technikai problémánk volt, de a kiváló munkát végző szerelőink mindent megtettek azért, hogy végig mehessünk a versenyen.

A versenyre kilátogató nézők elégedettek lehetnek Födő Imivel?

– Remélem, hogy tetszett nekik amit láttak tőlünk, igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy ők is élvezzék a hétvégét, legalább annyira, mint mi. A visszajelzésekből úgy jött le, hogy elégedettek voltak.

Ózdra kész lesz az 1,6 -os motor?

– Ózdra se lesz kész az 1.6-os motor, így muszáj a tartalék 1.9-esel mennünk, ami azért nem rossz, de én már nagyon várom az 1.6-ost. 

Köszönet mindenkinek, aki hozzátett valamit is a jó szerepléshez, a szerelőknek Szoó Tamás, Jurás Róbert, Kozma Ferenc, Szabó Árpi, Papp Arnold és persze a Kasza Motorsportnak, akik egész évben csinálták a vfts-t, a navigátornak Szabó Bencének, a családnak és főként de nem utolsó sorban a sok nézőnek, akik miatt nekem is több energiám volt végig csinálni az idei évet!

Kasza Motorsport, Multi Garage Kft, Ruhan Kft!


Felemásan sikerült Salgó Rali

Készítette 2016-09-25 by Sipos Attila in ORB, SAJTÓANYAGOK

Az idei évben alakult a PSZA Motorsport Egyesület, ami a jövőre nézve egy nagyon fiatalos lendületet hozhat az Országos Rally Bajnokság vérkeringésébe. A Salgó Rali után az egyik alapító taggal, Papp Arnold”Arnie” -val beszélgettünk, illetve az egyesület eddigi két versenyzőjével, Födő Imivel és Szőnyi Andrissal is váltottunk egy pár mondatott.

Sziasztok Papp Arnold vagyok! Szeretnénk először is bemutatni nektek a PSZA Motorsport Egyesületet. Az idei évben, januárban találtuk ki Szabó Árpival, hogy kellene csinálnunk egy jól működő fiatalos lendülettel rendelkező egyesületet. Nagy fába vágtuk a fejszénk, azt most már biztosan állíthatjuk, de most már elmondhatjuk, hogy hivatalosak vagyunk, működünk és jövőre mindenképp részt szeretnénk venni jó pár versenyautóval, versenyzővel az Országos Rally Bajnokság keretein belül. Próbálunk átfogó segítséget adni minden pilótánknak, legyen szó tesztről, autófejlesztési irányokról, beállításokról, vagy akár komplett háttér munkáról. Emellett nagyon fontosnak találtuk azt, hogy a mérnöki tanulmányaink során tanultakat műszaki fejlesztésekben „kiélhessük”, illetve oktatási céllal is a jövő mérnökei és autószerelői közel kerülhessenek a gyakorlati motorsport világhoz. Idei évben két aktív versenyzőnek próbáljuk megkönnyíteni és egyengetni a versenyzését. Az első szezonját teljesítő Szőnyi Andris, a sokak által ismert gyönyörű Gruppe 2-sel, amit sajnos most a Salgó Ralin egy picit sikerült megkarcolni, míg a másik versenyzőnk Födő Imi, aki ne ismerné, ő a Szombathely Rallye után újjáépített Szeki váltós VFTS-sel próbál látványosan és gyorsan közlekedni. De beszéljenek a fiúk, hiszen róluk szólt a Salgó Rallye!!!

Akkor halljuk a versenyre járó nézők egyik nagy kedvencét Födő Imit, hogy hogyan alakult számukra a Salgó Rali.

Mielőtt belekezdenénk a Salgó Ralin történtek elemzésébe, egy pár mondatban bemutatnád Födő Imrét, a raliversenyzőt az olvasóinknak? 

– 1990-ben kezdtem el versenyezni, akkor még túraversenyeken indultam, az első versenyemen sikerült abszolútat nyerni. Persze már akkor is Zsigulival mentem! 1992-ben kezdtem el másodosztályban versenyezni, ott mentem négy évet egy “kerek lámpás” Zsigulival, majd utána lett az 1300-as, azzal is mentünk négy évet. Másodosztályban sikerült abszolút másodiknak lennem. Utána felmentünk első osztályba és egy VFTS-sel mentünk egy pár évet. Kipróbáltuk magunkat Mitsubishivel is, de az olyan drága volt, hogy nem bírtuk fenntartani. Majd hét év kihagyás után, tavaly újra elkezdtünk versenyezni Historic kategóriában, szerencsére most már van lehetőségem egy jó autót felépíteni, amivel nagyon élvezzük a versenyzést.

Hogyan alakult eddig ez az év a számotokra?

– Az idei évünk nem úgy kezdődött, ahogy szerettük volna, mert egy 1.6 motorral akartunk menni az egész évben. A Miskolc Ralin technikai okok miatt kiestünk és ezt az “eredményt” Székesfehérváron is megismételtük, így két versenyünket nulláztuk, de inkább csak az zavart, hogy nem tudtunk versenyezni és ezáltal a nézőknek kocsikázni.

Halljuk mi történt veletek a Salgó Ralin!

– A Salgó Ralin a csúszós első két gyorsaságira rossz gumit raktunk fel, így az egy kicsit rosszul sikerült, de a harmadik gyorsra felszáradtak a pályák, kezdett tetszeni a verseny, amikor a váltón a hardikereszt fellazult… A negyedik gyorsaságin, ezért nagyon lassan tudtunk csak menni, mert borzasztóan rázott az autó. A verseny többi gyorsaságiján már hibátlan volt az autó és ott sikerült is jó eredményeket elérnünk. Nagyon élveztük a versenyt!

Nagyon szeretnek a versenyzésed miatt a nézők! Mit jelent ez neked?

– Engem a nézők nagyon motiválnak, nélkülük nem is csinálnám ezt az egészet és annak, hogy szeretnek és szeretik, ahogyan versenyzem, borzasztóan örülök. Gondolom, hogy mindenkinek jól esik, ha amit szeret és úgy gondolja, hogy azt jól is csinálja, olyan visszajelzést kap, ami igazolja, hogy van értelme csinálni. Mindenki szereti ha szeretik, de engem nagyon, feltölt, inspirál!

Mik az év további tervei?

– Hátra van még a Mecsek és Ózd Rallye. Szeretnénk mind a két versenyen jól szerepelni! A meccsekben még a mostani motorral megyünk, de remélem, hogy Ózdra kész lesz az 1,6 -os motor, ami előreláthatóan 10000-et fog pörögni.

A csapat másik párosának sajnos még rosszabbul sikerült az elmúlt hétvége… Az év eddigi tapasztalatairól és a Salgó Ralin történt baleset okairól is megkérdeztük Szőnyi Andrist.

Mielőtt rátérnénk a Salgó Rali történéseire, egy pár mondatban összefoglalnád nekünk, hogy mi történt veletek eddig ebben az évben?

– Először is, nagy fába vágtuk a fejszénket, ugyanis elindultunk Eger ralin Mácsai Martinnal, egy olyan autóval, amivel eddig csak egy Szilveszter Ralit teljesítettünk. Visszatekintve eléggé bátor húzás volt, mert mint utóbb kiderült, bőven voltak kiforratlan dolgai a járműnek. Szerencsésen végig is értünk, egy kategória 2. és a kategóriatárs kiesése miatt a 2. napon egy kategória 1. helyet bezsebeltünk. Verseny utáni motor szétszedés közben derült ki, hogy hengerfejes erőforrással mentünk. Miskolcot emiatt kihagytuk, Fehérvár ralin tértünk vissza, már anyagi okok miatt nem Martinnal, hanem egy beugró navigátorral, Hegyi Lászlóval. Az autó rengeteget fejlődött, így első Csákberény szakaszt rögtön egy abszolút idővel nyitottuk. További szakaszokon a hosszú egyenesek miatt a nagyobb köbcentis autók elhúztak, de így is a végeredmény egy kategória első és egy abszolút harmadik hely. Következett Baranya kupa, ahol már a továbbá végleges navigátorommal, Szabó Árpival indultam. Az eredményt megismételtük, kategória első, abszolút harmadik. A történethez hozzátartozik, hogy utolsó két gyorsaságira elfogyott a gumink és csak szélesebb méretünk volt tartalék. Gyorsaságinként 20 másodpercet kaptunk magunktól emiatt. Az utolsó gyorsaságin csúsztunk le az abszolút második helyről.

A Salgó ralit nagyon jól kezdtétek, hiszen az első gyorson abszolút negyedik időt futottatok!

–  Igen, jött a Salgó Rallye. Bevásároltunk gumikból, így maximális önbizalommal indultunk neki. Pedig, pont a Salgótarján-Vizslás szakaszt nem szerettük. Ingerszegény pálya. A Ceredre készültünk, mivel az volt hasonló Csákberényhez, az feküdt a Ladának. Tartalékolni szerettünk volna, így felraktuk az elhasznált Yokohamákat. Ez végzetes döntésnek bizonyult, de a Tarján-Vizslás szakaszon 1,3 és 3 másodpercre lettünk két 2000 köbcentis autótól, pedig összevissza csúszkáltunk.

Aztán jött a Cered – Zagyvaróna szakasz…

– Sajnos igen. Nem nagy vehemenciával tamádtunk, de a reggeli pára és a tegnapi eső megtette a hatását. Egy bal 12-ben túl nagy sebességgel érkeztünk az érintési pontra és mikor már azt hittük, hogy elfordulunk, ráfutottunk egy vízfoltra és eltolta az orrát. Onnantól kezdve lecsúsztunk egy két méter mély beton vízáteresztőbe. A jobb oldala leszakadt és kettőt hármat pördült az autó. Így fejeztük be a versenyt…

Az anyagi kár jelentős?

– Elég nagy a baj. Az autó megcsavarodott, a bukócső benyomódott, de minden belső alkatrész, a motor, felfüggesztés, de még a hűtő is megmenekült.

Hogyan tovább?

– Mecseket és Ózdot emiatt biztosan kihagyjuk, de ha jól számolgatunk, akkor a kategória bajnokság megvan. Hogy az autóval mi lesz? Azt meghagynám kis “meglepinek” a rali társadalomnak, de annyit elárulhatok, hogy hamarosan újra versenybe szállunk a PSZA színeiben. Az egész Multi Garage-gal és Kasza Motorsport-tal gőzerővel dolgozunk az ügyön. Egy biztos, jövőre is visszatérek a Historicba, a jó hangulat, a barátok és a remek csaták miatt. Van még ott elintézetlen ügyem.

Köszönjük az együttműködést: Ten-Line Kft, Ruhan Kft, Kasza Motorsport, MultiGarage Kft.


Elkészült weboldalunk!

Itt folyamatosan tájékoztatunk Titeket az autósport híreiről, a csapatunkat érintő eseményekről, versenyekről.

A versenyeket követően beszámolókkal, képekkel és videókkal fogunk jelentkezni!

A facebook oldalunk mellett mostantól ezen a felületen is elérhettek minket! Lépjetek velünk kapcsolatba!

Nézzétek meg új oldalunkat és csemegézzetek!